COVID-19 İnfeksiyonları 1 Yıl Sonrasına Kadar Kalp Rahatsızlığı Riskini Artırıyor
16.02.2022

Nature Medicine'de yayınlanan Amerikan sağlık verilerinin derinlemesine analizi, COVID-19 hastalığı geçiren kişilerde, öncesinde sağlıklı olan bireyler ve COVID-19 infeksiyonunu hafif geçirenler de dahil, infeksiyondan sonraki ilk ay ila 1 yıl içinde kardiyovasküler komplikasyon gelişme riskinin arttığını göstermektedir.

Bu analizde; infeksiyonun otuzuncu gününden itibaren, serebrovasküler bozukluklar (beyin damar tıkanıklıkları), aritmiler, iskemik ve iskemik olmayan kalp hastalıkları, perikardit, miyokardit, kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalıkların ve tromboemboli (pıhtı atma) riskinin arttığı gösterilmiş. Bu riskler, infeksiyonun akut evresinde hastaneye kaldırılmayan bireylerde bile belirgin bulunmuş.

Araştırmacılar, 1 Mart 2020 ile 15 Ocak 2021 arasında COVID-19 testi pozitif çıkan ve hastalığın ilk 30 gününde hayatta kalan 153.760 kişinin sağlık bilgilerini içeren veri setini incelemişler. Kayıt sırasında aşılar henüz yaygın olmadığından, çalışmadaki kişilerin çok azı COVID-19’a yakalanmadan önce aşılanmışlardı.

İstatistiksel modellemede: COVID-19 veri setindeki kardiyovasküler sonuçlar, birincisi, aynı zaman diliminde COVID-19'a yakalanmayan 5,6 milyondan fazla hastadan oluşan grup ve ikincisi, Mart 2018'den Ocak 2019'a kadar, virüsün yayılmasından ve pandemi yerleşmeden çok önce hasta olan 5,8 milyondan fazla kişiden oluşan grup olmak üzere virüs bulaşmamış bu 2 grupla karşılaştırmada kullanılmış. Çalışma, 2021 yılının ikinci yarısında hızla yayılmaya başlayan delta ve omikron varyantlarının yol açtığı verileri içermiyordu.

Araştırmacılar bir yıl boyunca kalp sağlığı ile ilgili verileri incelemişler. Kalp yetmezliği ve kalple ilgili ölüm de dahil olmak üzere, COVID-19 geçirmeyenlere göre geçirenlerde kalp hastalıklı birey sayısının %4 daha fazla olduğu görülmüş.

Bazı insanlar %4'ün küçük bir sayı olduğunu düşünebilir, ancak pandeminin büyüklüğü düşünüldüğünde olmadığı kesin. Bu, sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde COVID-19 nedeniyle kardiyovasküler komplikasyonlar yaşayan yaklaşık 3 milyon insan olduğu anlamına gelmektedir.

Herhangi bir infeksiyonu olmayan kontrol gruplarındakilerle karşılaştırıldığında, COVID-19'a yakalanan kişilerin koroner arter hastalığına yakalanma olasılığı %72, miyokard enfarktüsü geçirme olasılığı %63 ve felç geçirme olasılığı %52 daha fazla bulunmuş.

Genel olarak, virüsle infekte olanların, COVID-19'a yakalanmayanlara göre kardiyovasküler önemli bir olayla karşılaşma olasılığı %55 daha fazlaydı.

Sonuçlar iyi gözükmüyor. COVID-19’un ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara ve ölüme neden olabileceği ortada. Kalpte oluşan hasardan sonra kalp ne yazık ki tamamen yenilenmiyor veya kolayca iyileşmiyor. İnsanları ömür boyu etkileyecek hastalıklara neden oluyorlar. En dikkat çekici olanı, hiç kalp sorunu yaşamamış ve düşük riskli kabul edilen kişilerde bile COVID-19'dan sonra kalp sorunlarının gelişiyor olması. Buradaki veriler, tüm ırklarda, gençlerde ve yaşlılarda, erkeklerde ve kadınlarda, obezitesi olan ve olmayanlarda, diyabeti olan ve olmayanlarda, önceden kalp hastalığı olan ve olmayanlarda, COVID-19 infeksiyonunu hafif geçirenler ve şiddetli COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılması gerekenler de dahil, kalp hasarı riskinin arttığını göstermekte.

Referans: https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Dekanı