Omicron'dan Hastaneye Yatış Riski 'Delta'nın Yaklaşık Üçte Biri'
06.01.2022
5 Ocak 2022 – Yeni bir çalışma, COVID-19'a karşı aşılanan kişilerin Omicron varyantı nedeniyle hastaneye kaldırılma olasılığının, önceki Delta varyantı ile infekte olanlara göre üçte iki daha az olduğunu söylüyor.
Omicron Arttıkça Hastane Yatakları Doluyor, Ancak Yoğun Bakım Üniteleri Daha Az Etkileniyor.
Omicron Varyantı Akciğerlerde Daha Az Hasara Neden Oluyor.
ABD Başkanı Biden:” Okullar Omicron Dalgalanmasına Rağmen Açık Kalmalı” diyor.
Aşı Etkinliği
En son İngiltere verileri, tüm COVID-19 aşılarının Delta ile karşılaştırıldığında Omicron'dan kaynaklanan semptomatik infeksiyona karşı daha az etkili olmaya devam ettiğini doğruladı.
İki doz Pfizer veya Moderna aşısı olanlarda, etkinlik ikinci dozdan 20 hafta sonra yaklaşık %65-70’lerden %10'lara kadar düştü.
Bir destek dozundan 2 ila 4 hafta sonra, aşı etkinliği yaklaşık %65-75 arasında değişmekte, 5 ila 9 hafta arasında %55-70 iken ve 10 hafta veya daha uzun süre sonra ise %40-50'ye düşmektedir.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu, 26 Aralık'a kadar 528.176 Omicron vakasını ve 573.012 Delta vakasını analiz etmek için Cambridge Üniversitesi MRC Biyoistatistik birimi ile birlikte çalıştı.
Buradan elde edilen verilere göre, Omicron ile hastaneye yatırılma riskinde aşılanmamış kişilere kıyasla, üç doz aşının yaklaşık %68'lik bir düşüş sağladığını göstermektedir.
Hiç aşı olmamışlarla karşılaştırıldığında, herhangi bir aşının ilk dozunu yaptıranlarda, Omicron varyantının neden olduğu hastaneye yatış riskinde, olmayanlara oranla %35 azalma bulundu. İkinci dozunu da yaptıranlarda ise o tarihten 24 hafta sonrasına kadar bu riskte %67 azalma izlenirken ikinci dozdan 25 hafta veya daha uzun süre geçenlerde ise bu azalış %51 idi.