COVID-19 Aşısının Oluşturduğu Bağışıklık Yaşa Bakmaksızın Zamanla Azalıyor
02.11.2021
COVID-19 Aşısının Oluşturduğu Bağışıklık Yaşa Bakmaksızın Zamanla Azalıyor
İsrailli araştırmacılar, Pfizer COVID-19 aşısının yapıldıktan birkaç ay sonra Delta varyantına karşı oluşturduğu bağışıklığın tüm yaş grupları arasında azaldığını gösterdi.
Hayfa'daki Technion-İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden bildirildiğine göre, Temmuz ayında görülen COVID-19 infeksiyon oranları, aşıları Ocak ayında tamamlanan 60 yaş ve üzeri yetişkinlerde, aşıları Mart ayında tamamlananlara kıyasla daha yüksekti.
Nisan ayında aşılananlara karşı Şubat ayında aşılanan 40 ila 59 yaşındaki yetişkinlerde ve Mayıs ayında aşılananlarla karşılaştırıldığında Mart ayında aşılanan 16 ila 39 yaş arasındaki bireyler arasında da benzer şekilde infeksiyon oranlarında artış görüldü.
Bu sayılarla ilgili önemli bir uyarı, daha erken aşılama için uygun olanların, sağlık çalışanları ve 16-59 yaşları arasındaki bağışıklığı baskılanmış bireyleri içermesiydi; bu gruplardaki aşılama dönemleri sonuçları seçilmiş örneklerden çıkarıldığı gerekçesi ile tartışmalı olabileceğinden dikkatle yorumlanmaları gerekmektedir.
Azalan bağışıklık ve Delta varyantı, takviye dozlarına ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. ABD'de önceki araştırmalar, Delta varyantından ziyade azalan bağışıklığın infeksiyonlardaki artıştan sorumlu olduğunu göstermektedir.
İsrailli araştırmacılar, Haziran ayındaki infeksiyonların %98'inin nedeninin Delta olduğunu ve bu nedenle 1 Haziran'dan önce aşılanmış tüm bireyler için 1 ila 31 Temmuz arasındaki verileri incelediklerini kaydetmişlerdir. İkinci dozdan en az 7 gün geçmiş bireyler "Tam aşılanmış" olarak kabul edilmişlerdir.
Araştırıcılar, yaklaşık 4,8 milyon tam aşılı sakinden 13,426'sında PCR testinin pozitif olduğunu ve 403'ünde ciddi COVID-19 geliştiğini belirtmişlerdir. 60 yaş ve üstü yetişkinler arasında teyit edilen infeksiyonların genel oranı, Ocak ayının ikinci yarısında aşılananlar için 1000'de 3,3 iken, Şubat ayının ikinci yarısında aşılananlar için 1000'de 2,2 bulunmuştur.
Şiddetli hastalık oranları, 60 yaş ve üzeri yetişkinler için, Ocak'ta aşılananlarda Mart'ta aşılananlara oranla daha yüksek izlenirken 40-59 yaşındaki yetişkinler arasında Şubat'ta aşıları tamamlananlarda Nisan'da tamamlananlara göre bu oran (çalışma verilerinin güven aralıkları geniş olsa da) daha yüksek bulunmuştur. Yazarlar, 16-39 yaş arası bireylerde ciddi hastalık sayılarının sonuç çıkarmak için çok düşük olduğunu belirtmişlerdir.
Şiddetli hastalık sıklıkları daha yaşlı yetişkinlerde de benzerlikler göstermiştir; Ocak ayında aşılanan 60 yaş ve üstü kişilerde ciddi COVID vakası 1.000 vakada 0.34 iken Nisan-Mayıs aylarında tam aşılanmış olanlar için bu sıklık 1.000 vakada 0.12 bulunmuştur.
Araştırıcılar yapılan hesaplamalarda, önceden var olan hastalıklar gibi analizi etkileyebilecek, ölçülemeyen kafa karıştırıcılar ve önyargı kaynakları bulunması potansiyeline de dikkat çekmişlerdir.
Bu araştırmadan çıkan sonuçlar, İsrail Sağlık Bakanlığı'nın 30 Temmuz 2021'de, aşısı üzerinden en az 5 ay geçen kişilere bir rapel (üçüncü doz) COVID-19 aşısının uygulanması kararı için epidemiyolojik bir temel sağlamıştır.
Şu anda CDC (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi), 65 yaş ve üstü yetişkinler ile 18 yaş ve üstü olup, yüksek riskli tıbbi koşullara sahip uzun süreli bakım tesislerinde bulunanlar veya COVID'e mesleki veya kurumsal maruziyeti yüksek olanlarda, iki dozluk ilk seriden en az 6 ay sonra ek dozlarda COVID-19 aşısı önermektedir.