Gökyüzüne Kadın İmzası ATILIM ile Atılacak
23.06.2016
Gökyüzüne kadın imzası ATILIM ile atılacak
Atılım Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü öğrencileri arasında 2015-2016 eğitim - öğretim yılında gelecekte gökyüzüne kadın imzasını atmaya hazırlanan Berna Demirbilek de yer aldı
Röportaj: ERDEM ALINCA
Türkiye’de kadınlar, varlıklarını toplumsal yaşamda her alanda başarılı çalışmalarıyla ortaya koyuyor ve Cumhuriyet tarihinde öncülüğünü Sabiha Gökçen’in yaptığı sivil havacılıkta kadın pilot varlığına artık Atılım Üniversitesi de katkı sunuyor. Üniversitemiz Pilotaj Bölümü’ndeki tek kadın öğrenci Berna Demirbilek de, okulundaki ilk yılında heyecan içerisinde havacılıkta kadın pilot varlığının önemi ve havacılıktaki gelişmelere ilişkin görüşlerini Atılım Haber’e anlattı.
Atılım Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde eğitim yelpazesine kattığı Pilotaj Bölümü’ndeki öğrencilik hayatına Antalya’dan gelerek başlayan Demirbilek, havacılığa gönül vermiş biri olarak hayallerini gerçekleştirmek üzere Ankara’da olduğunu söyledi. Demirbilek, Atılım Üniversitesi’nin sunduğu imkana minnettar olduğunu belirterek, ilk 10 bininci arasındaki MF-4 puanıyla yüzde 100 burslu öğrenci olarak eğitim imkanına kavuştuğunu ifade etti.
Hayalindeki tek bölümü seçti
Antalya’daki liseden pek çok arkadaşının tıp bölümünü tercih ettiğini belirten Demirbilek, ancak kendisinin çocuk hayali olarak pilotluğu istediğini ve Atılım Üniversitesi’nin Pilotaj Bölümü için sunduğu bursluluk olanağını öğrendiğinde geleceği için karar verdiğini anlattı.
Mezuniyetinden sonra pilotluk mesleğinde yaşayabileceğini zorlukları da kısmen öngördüğünü kaydeden Demirbilek, cinsiyeti bakımından özel bir engellemeyle karşılaşmayı ise beklemediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu meslek öyle bir meslek ki en yakın arkadaşınızın düğününde ya da cenazesinde siz dünyanın bir ucunda ya da havada olacaksınız. Gün gelecek, evleneceksiniz; eşiniz işe giderken siz uçuştan döneceksiniz. O eve gelirken siz tekrar uçuşa gidiyor olacaksınız. Birbirinizi bir müddet bu şekilde göremeyeceksiniz. İnsanlar tatil yaparken siz yapamayacaksınız çünkü onları tatile götüren uçağı siz kullanacaksınız. Çocuğunuz ilk adımları attığında siz Belçika’ da, belki Çin’ de ya da başka bir ülkede de olacaksınız erkek arkadaşınız uçuştasın, yatıdasın bana hiç vakit ayırmıyorsun diyecek ve siz o bunları söylerken bir an önce uyusam da dinlensem yarın tekrar uçuş var diye düşüneceksiniz. O yüzden bu mesleği seviyorsak ve birçok zorluklara göğüs gerebileceğimizi biliyorsak yapılması gerektiğine inanıyorum.”
Sağlığına özel önem veriyor
Atılım ailesinde burslu öğrencilik şansını yakalamasını sağlayan üniversite sınav sistemindeki başarısını ve Pilotaj Bölümü’nde uygulamalı olarak alacağı mesleki eğitiminin de anahtarını “sağlık” olarak açıklayan Demirbilek, bölüm koşulları arasında ‘her yıl düzenli sağlık muayenesinden geçmek’ şartı bulunduğunu da söyledi. Bunun sivil havacılıkta başka hayatların emanet edildiği pilotluk açısından gerekli olduğunu belirten Demirbilek, Pilotaj Bölümü’nü seçmeyi düşünebilecek gençlere yönelik olarak sağlıklı beden şartı için şu görüşlerini aktardı:
“Zayıf ve hasta bir kimsenin bilgisi, düşüncesi de genel olarak zayıftır. Doğru ve sağlıklı düşünebilmek, çok şey öğrenerek başarılı olabilmek vücut ve ruh sağlığının yerinde olması ile mümkündür. İş pilotluk mesleğine gelince bunun önemi daha da çok artmakladır. Her yıl periyodik olarak yapılan sağlık taramasında en ufak bir problem çıkmaması için sağlıklı olmak, sağlık bilgilerini öğrenerek uygulamak, spor yapmak, dikkatli beslenmek, hastalıklardan korunmak, mevsime göre giyinmek ve hastalanınca tedavi olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Ayrıca alkol ve sigara da kullanmıyorum. Alkol ve sigara kullanan arkadaşlarıma da bir an önce bırakmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.”
Dünya çapında tanınmayı umut ediyor
Bu arada kendi bölümüne ilişkin dünyadaki tabloyu da yakından incelediğini belirten Berna Demirbilek, Pilotaj Bölümü’nü seçerken bilinçli bir tercih yaptığının altını çizdi. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) verilerini anımsatan Demirbilek, 2014 yılında 3 milyar 2 milyon civarında insanın uçtuğunu ve ortalama bir yıl boyunca 33 milyon uçuş sayısı ile rekor kırıldığını anımsattı. Geçmiş yıllara göre yüzde 5’lik pozitif yönde bir artışın söz konusu olduğu belirten Demirbilek, 2030 yılında ise sivil havacılık kapsamında 6,4 milyar insanın uçuş yapmasının beklendiğini aktardı. Böylesi bir gelişme için mutlaka eğitimli personele ihtiyaç duyulacağını kaydeden Demirbilek, bu nedenle de Atılım’da olduğunu anlattı.
Atılım Haber’e hedeflerini de açıklayan Demirbilek, “İlk olarak Atılım Üniversitesi’nde alacağım temel havacılık eğitimini vizyonumla harmanlamayı umut ediyorum. Öğrendiğim teknik ve teorik bilgilerimi pratikte de uygulayabilmemi sağlayacak hava yolu şirketlerinde çalışmak, mevcut olan bilgi dağarcığımı daha çok genişletip, meslek hayatım boyunca edindiğim bilgi ve tecrübelerimi ülkem için kullanmak. Aynı zamanda dünya çapında tanınan ideal bir bayan pilot olmak” dedi.
Gelişen ve sürekli büyümeye devam eden havacılık sektörünün her geçen gün daha çok pilot, teknik veya sivil havacılık işletmecisi personele ihtiyaç duyacağını söyleyen Demirbilek, “Öncelikle hayallerini gerçekleştirmek ve bilgi birikimlerini teknoloji ile birleştirerek gökyüzünde çelik kanatlar olarak tüm pilot adayları arkadaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyar sağlıklı ve huzurlu dolu güzel günler dilerim” dedi.
ICAO (International Civil Aviation Organization) nedir? İkinci Dünya Savaşı sonrasında hava taşımacılığında meydana gelen politik ve teknik sorunların çözümüne esas genel düzenlemenin yapılması amacıyla, Kasım 1944'de Chicago'da yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Burada 52 ülke temsilcisince hazırlanan “Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması”, 7 Aralık 1944'te Washington D.C.'de imzaya açılmıştır. Chicago Sözleşmesi olarak anılan anlaşma çerçevesinde, "Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı”nın (ICAO) kurulması öngörülmüştür. Türkiye ise, 5 Haziran 1945 tarihli ve 4749 sayılı kanun ile anlaşmaya taraf olmuştur. Bugün itibariyle ICAO'ya üye olan ülke sayısı 188'e ulaşmıştır. |
---|