Günümüzde Kadın Girişimciliği
20.11.2013

Üniversitemiz Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından 13.11.2013 tarihinde düzenlenen “Günümüzde Kadın Girişimciliği” konulu konferansa konuşmacı olarak Lale Ergün ve Göknur Atalay katılmışlardır.

Lale Ergün ODTÜ İşletme Fakültesi mezunudur. Havayolu sektöründe yöneticilik, İsviçre Hava Yolları Satış Müdürlüğü, 1993 yılından itibaren kongre turizmi alanında çalışmış ulusal ve uluslararası birçok önemli bilimsel toplantının gerçekleşmesini sağlamış bir kuruluş olan Diasos Kongre ve Seyahat Acentası kurucusu ve genel müdürlüğü; Eğitim ve Teknoloji Enstitüsü  eğitim teknolojileri ve mesleki eğitim konularında faaliyet gösteren bir şirket olan TIBBEN Eğitim ve Teknoloji Enstitüsü kurucusu ve genel müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. İngilizce ve Fransızca bilen Sn. Lale Ergün birçok sivil toplum kuruluşunda vazife almıştır. Bu kuruluşlar arasında TÜRSAB-Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, TEMA, TOBB Ankara İl Kadın Kurulu, ANGİKAD-Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği, GCN-Gelişimsel Çocuk Nöroloji Derneği, MPI-Meeting Professional International, Society of Simulation in Healthcare sıralanabilir.

Göknur Atalay ODTÜ-Fizik bölümünden mezun olmuştur. 1985-86 yıllarında ÖSYM de, 1986-2003 tarihlerinde Eltem-Tek A.Ş Ank.’da çalışmış ve  grup başkanı olarak ayrılmıştır. Türkiye Elektrik Kurumuna ait tüm enerji santralı projelerinde, ODTÜ Tübitak işbirliğinde Scada ya baz teşkil eden Coğrafi Bilgi Sistemleri projelerinde, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep şehirlerine Coğrafi Bilgi Sitemlerini kullanarak scada tabanı oluşturma işlemleri ve Trafo merkezleri, Enerji İşleri, İhale ve Teknik çalışmalarında görev almıştır. Çalışma hayatını 2003 yılında kurmuş olduğu Energy Danışmanlık & Proje ana şirketinin yanı sıra; üretim, inşaat, harita, orman hizmetlerini ayrı ayrı şirketleri ile bünyesinde bulunduran bir şirketler grubu (GY Grup) yapısında sürdürmektedir.  GY Grup yapısında; enerji üzerine her tür santrale; saha geliştirme, ölçme ve değerlendirmeden başlayıp, fizibilite çalışmaları, enerji nakil hattı, kamulaştırma, çevre raporları, şalt tesisi gibi bir santralin kurulması için gerekli tüm projelendirme ve hayata geçirme hizmetleri sağlamakta; Rüzgar, Hidrolik, Termik, Jeotermal, Güneş santralleri olmak üzere pek çok santrale mühendislik ve danışmanlık hizmetleri  Türkiye’nın yanı sıra yurtdışında(Afrıka-Amerika-Turkmenıstan da da gb.)   verilmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 25.000 MW toplam kapasiteli 300 rüzgar santralı sahası geliştirilmiş ve yüzlerce trafo projesi gerçekleştirmiştir. Şirket bünyesinde 80 civarında mühendis hizmet vermektedir. Türkiye’ye rüzgar türbin ve kule fabrikasının kurulması için girişimlerde bulunmakta olup, şirketine ait Rüzgar santrali lisansları da  mevcuttur. TÜREB – Türkiye Rüzgar Enerji Birliği, GENSED – Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi ve ANGİKAD – Ankara Girişimci İş Kadınları Derneği’ nde aktif üyelikleri bulunmaktadır

Lale Ergün ve Göknur Atalay günümüzde “girişimci” olabilmek için gereken özellikleri ve (kadın olarak) girişimci olmanın zorluklarıyla birlikte, onları aşmanın yollarını, kendi iş yaşamı deneyimlerinden örnekler vererek öğrencilerimizle paylaşmışlar ve onları iş yaşamıyla ilgili aydınlatmışlardır.

Her iki konuşmacı da öğrencilerimizin gelecekteki iş yaşamlarında başarılı olabilmeleri için gereken bilgi ve deneyimi onlarla paylaşarak iyi birer rol modeli olmuşlar ve konferans,  öğrenciler için her açıdan fevkalade yararlı olmuştur.