Ameppa 2. Küresel Kongresi
18.11.2013

ORTADOĞUNUN GELECEĞİ ATILIM ÜNİVERSİTESİNDE TARTIŞILDI!

 

“Krizleri İçeriden Mücadele Etmek: Kaotik Durumları Yönetmek” temasıyla toplanan Ortadoğu Kamu Yönetimi Ve Kamu Politikaları Araştırma Ağı (AMEPPA) 2. Küresel Konferansı 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde Atılım Üniversitesinde gerçekleştirildi. Uluslar Arası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Alanlarında Günümüzün En Hararetli Tartışma Konularından Birisini Arap Baharı İle Birlikte başlayan kaotik durum oluşturduğu günümüzde, Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, bu tartışma alanına katkıda bulunmak üzere Konferansa ev sahipliği yaparak bu konunun derinlemesine ele alınmasına ve çözüm önerilerinin tartışılmasına katkıda bulunmuştur. Konferansa 17 ülkeden yaklaşık 50 bilim insanı ve akademisyen katılarak İngilizce, Türkçe ve Arapça bildiriler sundu. Konferansı ayrıca Türkiye’den yaklaşık 200 akademisyen, uygulayıcı, devlet görevlisi ve öğrenci dinleyici olarak katıldılar.

 

Konferans, çok farklı arka planları olan akademisyenlerin ve uygulamacıların bir araya gelerek kamu politikası ve yönetimi profesyonellerinin diğer disiplinlerden akademisyenlerle Bölge’nin dönüşümü için nasıl katkıda bulunabilecekleri keşfedebilecekleri bir ortam oluşturmuştur. Konferans, Bilim Kurulu Başkanı Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, AMEPPA Başkan Yardımcısı Jenifer Bremer ve Rektörümüz Abdurrahim Özgenoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Rektör Yardımcımız İsmail Bircan “1960’lardan 2023’e Türkiye’de Kamu Yönetiminin Kalkınmaya Katkıları”, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Acar “Kamu Yönetiminde Türkiye’nin Temel Sorunları”, Avrupa Konseyi Uzun Dönem Danışmanı Dr. Gary Hickey ise “Etik ve Kamu Yönetimi” başlıklı çerçeve bildirilerini sunmuşlardır.

 

Konferansın ilk gününde paralel oturumlar halinde 30’a yakın bildiri sunularak, Ortadoğuda devlet, demokrasi ve sistem sorunları ele alınmıştır. Bu bildirilerde karmaşıklık kuramından uluslar arası ilişkilerdeki temel sorunlara, farklı ülke deneyimlerinden yerel yönetimlere kadar birçok konu ayrıntısıyla değerlendirilmiştir. İlk günün akşamı konuk akademisyenler Üniversitemiz Yerel Yönetimler Yüksek Lisans Programı ilk mezunlarından Bilge Hakan Açıl’ın sponsorluğunda Hamamönünde düzenlenen bir akşam yemeğinde ağırlanmıştır.

 

Konferansın ikinci gününde ise, Çin’den Lübnan’a, Mısır’dan Cezayir’e kadar birçok ülke deneyimi ele alınarak ilk günün değerlendirmeleri irdelenmiştir. Yine paralel oturumlar halinde yirmiyi aşkın bildirinin sunulduğu Konferansın ikinci günü, bir sonraki sene konferansın nerede gerçekleştirileceğine ilişkin genel değerlendirme oturumu ile son bulmuştur. Katılımcılar, Atılım Üniversitesinin ev sahipliğinin, Üniversitemizin siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanındaki yetkinliğinin ve sorumluluk bilincinin bir göstergesi olduğunu ifade etmiş, konukseverliğimizi memnuniyetle karşıladıklarını bildirmişlerdir. Bir sondaki AMEPPA Konferansının Lübnan’da gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.