Yrd.Doç.Dr. Savaş Zafer Şahin FORUM UNESCO’ya Kabul Edilen 24 Akademisyen Arasında
06.02.2013

Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, UNESCO Dünya Miras Alanlarıyla ilgili çalışmalarından dolayı “FORUM UNESCO” adlı Uluslararası Yüksek Öğretim Ağına kabul edildi. Dr. Şahin Türkiye’den çeşitli Üniversitelerden bu ağa kabul edilen yirmi dört uzman arasında yer almaya hak kazandı.

Forum UNESCO adlı Üniversite Kültürel Miras Ağı, dünyada kültür mirasının korunmasına akademik ve uygulama alanında yaptıkları katkılarla öne çıkan uzmanların kabul edildiği uluslararası bir işbirliği ağı niteliği taşıyor. Herhangi bir akademik kuruluşun mensubunun bu ağa dâhil olması o kuruluşun gelecekte bu ağa kurumsal olarak dâhil olmasının önünü açıyor. UNESCO tarafından bu ağa kurumsal olarak kabul edilmek de kazandıracağı saygınlığın yanı sıra UNESCO ile bu alanda ortak araştırma ve uygulama projeleri yapılmasına ilişkin birçok olanağı beraberinde getiriyor.

Dr. Şahin Türkiye’de Dünya Miras Alanlarının korunması ve planlanmasına yönelik yaptığı çalışmalar dolayısıyla bu ağa kabul edildi. Bu çalışmalar arasından dünya miras alanları yönetim planları hazırlama konusunda mevzuat geliştirme, Kars Ani Ören Yeri Yönetim Planı Geliştirme Projesi, Efes Antik Kenti Yönetim Planının Hazırlanması yer alıyor. Ayrıca, Dr. Şahin’in Yrd. Doç Dr. Gül Güneş, Yrd. Doç. Dr. Emel Akın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Ebru Uğuz ile birlikte 2011-2012 döneminde gerçekleştirdiği ve Atılım Üniversitesi tarafından da desteklenen “Dünya Miras Alanları İçin Bir Envanter Çerçevesi Geliştirme Projesi” adlı Bilimsel Araştırma Projesi ile yine Dr. Şahin’in Yrd. Doç. Dr. Anıl Çekiç ve Y. Mimar Restoratör M. İpek Yalçın ile birlikte 2011 Yılında Ankara Kalkınma Ajansından alınan hibeyle gerçekleştirdiği “Ankara Kentinin Dünya Miras Alanlığına Önerilmesi Fizibilite Çalışması Projesi” de bu ağa kabul edilmede etkili oldu. Dr. Şahin ayrıca Atılım Üniversitesi Eğlenceli Bilim Dergisinde “Dünya Mirası Senin Mirasın” adlı köşeyi hazırlayarak çocukların farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar da yapıyor.

Dr. Şahin’in bu ağa kabul edilmesinin ardından, Üniversitemizin kurumsal olarak da bu ağa kabul edilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması hedefleniyor.