Yat Tasarımı Konferansı ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı
30.11.2012

 

16 Kasım 2012 Cuma günü Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ‘Yat Tasarımı – Süreçten Ödüle’ konferansı Mühendislik Fakültesi Kemal Zaim Sunel Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

10:30-12:30 saatleri arasında Ozan Kuşaksız’un sunduğu Süreçten Ödüle oturumunun ilk bölümünde yat tipleri, yat çeşitlerinin kategorizasyonu anlatıldı. Devamında gelen ikinci bölümde ise özel ve seri üretim yatların farklarından bahsedilip, sunumun odağı olan özel üretim yatların çeşitli örnekleri gösterildi. Üçüncü bölümde, Türkiye'de yat üretim endüstrisinin durumu ve gelişebilecek alanlar konu edildi. Dördüncü bölümde çelik ve ahşap yatların üretim süreci, görseller eşliğinde, baştan sona kadar gösterildi. Son bölümde ise, detaylı bir biçimde, yat tasarım sürecinin ön tasarım, dış tasarım ve iç tasarım olarak nasıl yapıldığı, tüm yat üzerinde devam eden tasarım aktivitesi, süreç boyunca ne gibi problemlerle karşılaşıldığı, nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine konuşuldu.

 

13:30 – 18:00 saatleri arasında Alper Çalgüner tarafından sunulan Sürdürülebilirlik Tekne Tasarımı Çalıştayı Stüdyo 5’te gerçekleşti. Çalıştaya, fakültenin Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün 1,2,3 ve 4. sınıflarında öğrenim gören toplam 25 öğrenci katıldı. Çalıştay kapsamında, beş kavramsal ürün tasarımı projesi üzerinde çalışıldı. Süreç içinde yürütülen beyin fırtınası aşamasının ardından, önceden tanımlanmış olan ve CNG, güneş enerjisi ve hibrit teknolojileri gibi alternatif ve çevreye duyarlı enerji kaynakları üzerinde yoğunlaşılan projelere yönelik problem tanımı, ilk eskiz ve ayrıntılandırma paftaları, çalıştaya katılan öğrenciler tarafından hazırlandı.