Türk Ticaret Kanunu'nda 6335 Sayılı kanun İle Öngörülen Değişiklikler Konulu Panel
14.11.2012

08 Kasım 2012 tarihinde Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans salonunda, açılış konuşmasını Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun yaptığı panelde, Prof. Dr. Sabih Arkan’ın oturum başkanlığında Prof. Dr. Şükrü Kızılot ve Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Serdar Hızır 6335 sayılı Kanun ile öngörülen değişiklikler hakkında değerlendirmelerde bulunmuşlardır. Bu amaçla, Prof. Dr. Şükrü Kızılot 6335 sayılı Kanun ile değişiklikleri genel anlamıyla ve önemli noktalarına dikkat çekerek değerlendirmiş, öğretim görevlisi Serdar Hızır ise, anonim ve limited şirketlerde pay sahiplerinin (ortakların) şirkete borçlanma yasağına ilişkin TTK m.358 hükmünü çeşitli açılardan değerlendirildi.

14 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak kanunlaşan Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe giriş tarihi, ikincil düzenlemelerin hazırlanması ve daha da önemlisi toplumun ve ticari hayatta yer alanların Kanun’a olan reaksiyonunu tespit edilmesi amacıyla 1 Temmuz 2012 tarihine ertelenen Kanun’da beklendiği gibi yer alan bazı düzenlemeler hakkında basında ve uygulamada ortaya çıkan ciddi eleştiriler panelde değerlendirilmiştir. Eleştiriye uğrayan düzenlemelerin başında, “şirketlerin internet sitesi kullanma zorunluluğuna”, “şirkete borçlanma yasağına” ve “cezai yaptırımlara” ilişkin hükümlerin yer aldığı ve söz konusu eleştirilerin doğrultusunda yeni Ticaret Kanun’u, henüz yürürlüğe girmeden çok kısa bir süre önce, 6335 sayılı Kanun ile önemli değişikliklere uğraması panelde konuşulmuştur.