6. Mekatronik Mühendisliği Günü ve 3. Mekatronik Mühendisliği Öğrenci Kongresi
20.06.2012

Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü eğitim felsefesi olarak, birinci sınıftan son sınıfa kadar tamamen uygulamalı ve proje tabanlı eğitim yaklaşımını benimsemiştir. Bu felsefeden ortaya çıkan çalışmalar geleneksel olarak Mekatronik Mühendisliği Günü’nde sergilenmektedir. 2007 yılından beri her yıl gerçekleştirilen ve bu sene 7 Haziran 2012 tarihinde altıncısı düzenlenen Mekatronik Mühendisliği Günü öğrencilerin, velilerin ve bu sektörde çalışan firmaların yine ilgi odağı olmuştur. Sıradışı uçan robotlar, kara-hava insansız sistemler, Tom ve Jerry robotlar gibi birçok robot uygulaması bu özel günde sergilenmiş ve gösterileri yapılmıştır. Çizgi izleyen platformlar yarıştırılmış ve lisansüstü yapılan araştırmalardan çıkan ürünler sergilenmiş ve ilgililer bilgilendirilmiştir.

Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde lisans düzeyinde araştırma çalışmalarına büyük önem verilmekte olup bu konuda özellikle dördüncü sınıf “Lisans Araştırma Projesi I ve II” derslerinde öğrenciler çeşitli konularda araştırmalar yapmaktadır. Mekatronik Mühendisliği Bölümü, lisans öğrencilerinin yaptıkları araştırmaları gerek birbirleriyle, gerekse diğer katılımcılarla paylaşmaları amacıyla 2010 yılından beri Mekatronik Mühendisliği Öğrenci Kongresi (MeMÖK) düzenlemektedir. Evrensel bilgi birikimine Türkçe kaynak olarak bilgi sağlamak amacıyla bu sene 8 Haziran 2012 tarihinde Atılım Üniversitesinde 3. Mekatronik Mühendisliği Günü (MeMÖK 2012) gerçekleştirilmiştir. MeMÖK 2012’de insan yürüyüş analizi ve dış iskelet robotlar, insansız taşıtlarda optik akış uygulamaları, kara-hava insansız sistemler, koloni robot çalışmaları, laboratuvar için bekçi/rehber robot tasarımı, parabolik çanak ve stirling motorlu güneş takip sistemi, robot çene sistemi, sıradışı uçan robotlar, yusufçuk böceği robotunun tasarımı ve üretimi konularındaki araştırmalar sunulmuştur. Önümüzdeki yıllarda, öğrenci kongresinin Türkiye’deki tüm Mekatronik Mühendisliği öğrencilerinin katılacağı “Mekatronik Mühendisliği Öğrenci Kongresi (MeMÖK)” olarak sürdürülmesi planlanmaktadır. Bu çabalarımıza diğer üniversitelerin de destek vereceğini ümit ediyoruz.

Öğ. Gör. Aylin Konez Eroğlu