Venezuela Santa Maria Üniversitesi Fahri Doktora Töreni
10.05.2012

Venezuela Santa Maria Üniversitesi’nin katılımıyla gerçekleşen Fahri Doktora Töreni, Üniversitemizin Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Salonu’nda 8 Mayıs 2012 salı günü 14.30’da gerçekleştirildi.

Atılım Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı törende üniversitemiz tarafından Santa Maria Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Umberto Petricca Zugaro, Rektör Dr. Jose Ceballos, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Carlos Enrique Penas’a Atılım Üniversitesi Fahri Doktora Unvanı verildi. Aynı zamanda, Santa Maria Üniversitesi tarafından Milli Eğitim Eski Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan’a ‘Şeref Madalyası ve Şeref Diploması’ takdim edilmesinin ardından, iki ülke üniversiteleri arasındaki işbirliğinin önemi vurgulandı.

Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim törende yaptığı konuşmasında batı ülkelerinin üniversiteler tarihine bakışının Bologna Üniversitesi ile başladığı yanılgısının devam ettiğini, ancak günümüzde bildiğimiz anlamda ilk üniversitelerin zengin ve çok dilli eğitim programları ile Mezopotamya’nın birçok kentinde Bologna Üniversitesinden çok uzun süre önce kurulmuş olduğunu belirtti. Önceleri dünya elitlerinin ve onların çocuklarının eğitimlerini üstlenen üniversitelerin, 20. yüzyılda gelişen sanayinin araştırma ve geliştirme ihtiyacını da devraldığına sözlerinde yer veren Zaim, üniversitelerin 21. yüzyılda bu görevlerine ilave olarak gelişmiş ülkeleri de birbirine yakınlaştırma görevini de üstlendiğini aktardı. “Bu son görevin bir örneğini bugün burada Atılım Üniversitesi ile Santa Maria Üniversitesinin müşterek çalışmalarının sonucunda bir tören ile yaşıyoruz” sözlerine konuşmasında yer veren Zaim, bu yakınlaşmanın hem Venezuela hem de Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu yaptığı konuşmasında, Santa Maria Üniversitesinin Türkiye ile ilişkilerini ileriye götürme konusundaki arzusu, ülkesinde iletişim alanında öncülük yapması ve sosyo-ekonomik alanda gelişmesine yarattığı istihdam ile katkıda bulunmasından ötürü Sayın Dr. Umberto Petricca Zugaro’nun ‘Fahri Doktor Unvanı’ ile onurlandırılmasına karar verdiklerini belirtti. Aynı zamanda uluslararası insan hakları hukuku ve ceza hukuku alanlarında yaptığı hizmetleri ve ülkesindeki hukuk eğitimine olan katkılarından dolayı Santa Maria Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Jose Ceballos’a hukuk alanında ‘Fahri Doktor Unvanı’ verilmesine üniversitemizce karar verildiğini belirten Özgenoğlu, ülkesinde hukuk eğitimine yaptığı katkılar ve başarılı çalışmaları neticesinde aldığı ödüllerden ötürü Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Carlos Enrique Penas’a da hukuk alanında ‘Fahri Doktor Unvanı’ vermeyi kararlaştırdıklarını sözlerine ekledi. “Geçen sene Mütevelli Heyet Başkanımızın da içinde yer aldığı bir heyetin Venezuela’yı ziyareti ile atılan dostluk tohumları ilk meyvesini bu fahri doktora unvanlarının takdimi ile vermiş oldu” diyerek sözlerine devam eden Sayın Özgenoğlu, kurulan bu ilişkinin ileride iki ülkenin bu iki üniversitesi arasında giderek gelişecek bir akademik işbirliği ortamı oluşmasına vesile olmasını dileğini vurguladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Carlos Enrique Penas yaptığı konuşmada, Santa Maria Üniversitesi olarak Venezuela’nın ilk ve en büyük vakıf üniversitesi olduklarını belirtirken, 55 yıllık köklü geçmişlerinin önemini belirtti. Atılım Üniversitesi kampüsünü gezerken etkilendiklerini ve en üst düzeyde eğitim verildiğini bizzat gözlemlediğini aktaran Penas, Santa Maria Üniversitesi ile kurulan uluslararası ilişkinin en derin boyutlarda sürdürülmesinden kıvanç duyacaklarının altını çizdi. “Türkiye Venezuela’ya nazaran çok daha büyük ve gelişmiş bir ülke ve eğitim alanında da büyümeye devam ediyor. Türkiye gibi bir ülkeden öğrenebileceğimiz ve örnek alabileceğimiz çok şey var” sözlerine konuşmasında yer veren Penas, Atılım Üniversitesi ile kurulan ilişkilerin her iki taraf için büyük başarıların ilk adımı olacağına değindi.

Törenin ardından devam eden kokteyl Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu ve Koliva Karadeniz dans ve müzik topluluğunun katkılarıyla renklenirken, basın mensupları tarafından da yoğun ilgi gördü.