Genç Düşüncelerden Yeni Anayasa Önerileri
10.05.2012

Atılım Üniversitesi Genç Düşünce Topluluğu, yeni anayasa sürecine bir grup hukukçu ile destek verdi. Yeni anayasa önerilerinin, topluluğun ortak bir çalışması olduğunu ifade eden Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Baran GÜNEŞ, şu açıklamalarda bulundu:

Anayasalar, Hobbes ve Rousseau’nun da ifade ettiği üzere birer toplum sözleşmesidir. Bu nitelikleri sebebiyle anayasalar, toplumda mümkün olan en yüksek mutabakatla yapılmalı, hiç kimse bu sürecin dışında bırakılmamalıdır. Anayasa Uzlaşma komisyonuna gelen her öneri titizlikle incelenmelidir.

Biz de Atılım Üniversitesi Genç Düşünce Topluluğu olarak ülkemizin geleceğini şekillendireceğine inandığımız bu sürece dahil olmayı bir görev bildik. İspanya, Fransa, Almanya, Danimarka gibi batılı birçok ülkenin anayasalarını dikkatle inceledik. Gençler olarak, genç düşünceler olarak, diğer ülkelerin anayasalarıyla karşılaştırma yaparak uzun çalışmalarımız sonucu hazırladığımız yeni anayasaya ilişkin önerilerimizi şimdi tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna sunuyoruz.

Umuyoruz ve inanıyoruz ki yeni anayasa, Türkiye’nin hayati sorunlarına çözüm bulacaktır.

Kürt sorununun çözümüne, Alevi yurttaşlarımızın problemlerine, diğer etnik ve dini azınlıkların sorunlarına çözüm üretmeyen bir anayasa elbette düşünülemez. Üniversitelerin özerkleştirilmediği bir anayasa elbette düşünülemez. Eğitimin önündeki engelleri kaldırmayan bir anayasa elbette düşünülemez.

Demokrasiyi, özgürlükleri, insan haklarını temel edinmiş, ayrımcılık gözetmeyen, çevreci ve toplumun her kesiminin aidiyet hissettiği bir anayasa, elbirliğiyle yazılmalıdır.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle yeni anayasaya ilişkin önerilerimizi sunuyor, hepinize iyi çalışmalar diliyorum