“6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun İlk İki Kitabı ile Öngörülen Değişiklik ve Yenilikler" Başlıklı Sempozyum
02.05.2012

 

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği  “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun İlk İki Kitabı ile Öngörülen Değişiklik ve Yenilikler" başlıklı sempozyum 27 Nisan Cuma günü Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

                Dört oturumdan oluşan sempozyuma Ankara Üniversitesi’nden Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sabih Arkan, Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı ve hâlihazırdaki öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Göle, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kırca, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Coştan; Gazi Üniversitesi’nden İktisadi ve İdarî Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot; Atılım Üniversitesi’nden ise Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan, İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Cansızlar, Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Serdar Hızır ile Tamer Bozkurt konuşmacı olarak katıldılar.

                Sempozyumda 55 yıldır yürürlükte olan ve günümüzün değişen koşullarında ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap veremeyen 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nu yürürlükten kaldıran ve benimsediği yeni Ticaret hukuku sistemiyle Avrupa Birliği Ticaret hukuku ile uyum sağlayan 6102 sayılı (Yeni) Türk Ticaret Kanunu, “Ticari İşletme Hukuku” ve “Şirketler Hukuku” kitapları bakımından ele alındı. Konuşmacılar, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen değişiklikleri anlatırken; Kanun’un eksiklik ve aksaklıklarını da vurgulayarak Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmeden hem akademisyenleri hem de uygulayıcıları aydınlattılar.

                Prof. Dr. Arkan ve Prof. Dr. Göle tebliğlerinde Kanun’un temel sistemiyle ilgili değişiklikleri aktarırken, Prof. Dr. Kırca Şirketler hukukunun Yeni Kanun’da benimsenen temel yapısını ele aldı. Sermaye Piyasası Kurulu’nu ilgilendiren düzenlemeleri, Prof. Dr. Cansızlar Sermaye Piyasası Kurulu eski başkanı olarak deneyimlerine göre değerlendirirken; Doç. Dr. Özkorkut Yeni Kanun düzenlemesinde büyük önem taşıyan “Finansal Raporlama ve Denetim”, Yrd. Doç. Dr. Coştan “Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme”, Öğr. Gör. Hızır “Şirketler Topluluğu” ve Öğr. Gör. Bozkurt “Anonim ve Limited Şirketlerde Pay Devri ve Devir Sınırlamaları” konusunu anlattı. Prof. Dr. Kızılot ise, uygulayıcıları Yeni Kanun düzenlemesi ile getirilen yükümlülükleri konusunda uyardı.

                Yeni Kanun’un yürürlüğe girmesine çok az bir süre kala gerçekleştirilen sempozyum, hem üniversite içinden hem de üniversite dışından gelen katılımcılardan büyük ilgi gördü.