Atılım Üniversitesinden Türkiye’de Bir İlk: “Adli Grafik Dersi”
28.03.2012

 

Eğitim kalitesi, gerçekleştirdiği yenilik ve ilklerle ülkemizin önde gelen yüksek eğitim kurumu olan Atılım Üniversitesinde Türkiye’de bir ilk olarak Adli Grafik dersi verilmeye başlandı.

2011-2012 eğitim öğretim yılında Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Grafik Tasarım bölümünde açılan Adli Grafik dersi, Grafik bilim dalının Adli Bilimlerde yer bulan yöntem ve metotlarını teorik ve uygulamalı olarak işleyen bir ders müfredatını kapsamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’deki üniversitelerde lisans ve yüksek lisans dersi olarak okutulan Adli Grafik dersinin amacı, adli bir vakanın çözümlenmesinde başvurulan grafik tekniklerinin öğretilmesi ve bu alana yönelik olarak Adli grafikerler yetiştirmektir.

İki ve üç boyutlu grafik programları ile yeniden yüzlendirme ve diğer görsel inceleme tekniklerinin öğretildiği Adli Grafik dersinde öğrenciler örnek vakalar üzerinden sanatsal ve bilimsel bilgilerini yapmış oldukları çalışmalara yansıtmaktadırlar.

Adli Grafik dersi ile Grafik Tasarımı öğrencilerinin mezuniyet sonrası elde edebilecekleri iş yelpazesi daha da genişlemiş bulunmaktadır. Ülkemizdeki adalet ve güvenlik mekanizması içerisindeki kamu kurumlarında adli grafiker olarak iş bulma imkanı doğacaktır. Bununla birlikte,  özel bilirkişilik müessesesi kapsamında kendi alanları ile ilgili olarak adli danışmanlık yapabileceklerdir.

Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Himmet GÜMRAH “Özel bilirkişiliğin giderek kurumsallaştığı ülkemizde Adli Grafik alanında doğan boşluğun doldurulması açısından Adli Grafik dersi önem arz etmektedir. Bu dersin ülkemizde ilk olarak üniversitemizde açılması ise bölüm öğrencilerimiz açısından önemli bir avantajdır” dedi.  Adli Grafik dersi öğretim görevlisi Dr. Özgür BULUT ise bu ders kapsamında verilecek eğitimler ile öğrencilerin iki ve üç boyutlu bilgisayar grafik yazılımı bilgi ve becerilerinin üst seviyeye çıkacağını ve adli bilimler alanında aranılan ve tercih edilen adli grafikerler olacaklarını belirtti.