21. Yüzyılda Türkiye Jeopolitiği Konferansı Yapıldı
16.03.2012

Atılım Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ve Uluslar arası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Emekli Tuğgeneral Stratejist Nejat Eslen’in katıldığı “21. Yüzyılda Türkiye Jeopolitiği” konferansı akademisyenler ve öğrencilerimizin yoğun ilgisiyle İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda yapılmıştır. Jeopolitik konusunda geniş bir pencereden jeopolitik kavramının dünü ve bugünü konusunda yansılar ve resimlerle bilgi veren Nejat Eslen özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada jeostrateji ve jeopolitik kavramlarının üzerinde durmuş, Türkiye’nin bölgesel bir güç olmanın ötesinde kıtasal ve küresel bir güç olup olamayacağı konusunda bilimsel veriler ortaya koymuştur.

Stratejist Nejat Eslen konuşmasında ayrıca strateji kavramı, güvenliğin seviyeleri, büyük, askeri, taktik güvenlik kavramları, caydırma, yıldırma, yok etme ve yıpratma stratejileri, hedef, taarruz, siklet merkezi, kuvvet tasarrufu ve manevra prensibi gibi stratejik prensipler üzerinde durmuş, Büyük Ortadoğu Projesi, Alfred Thayer Mahan, Mckninder gibi strateji dehalarına değinmiş, Ortadoğu coğrafyasında değiştirilmeye çalışılan sınırlar ve yeni oluşturulması planlanan devletçilerden bahsetmiş ve özellikle Avrasya bağlamında ABD, Rusya, Çin gibi büyük devletlerin küresel güç olma savaşını irdelemiştir.  Konferansın son bölümünde öğrencilerin ulusal çıkarlar, askeri strateji ve liderlik, savaş sanatı gibi konularda sorularını cevaplayan Nejat Eslen konferans sonunda 4. baskısı yapılan ve Türkiye’de alanında tek olan “tarih Boyu Savaş ve Strateji” kitabını imzalamıştır.   Konferans anı şildinin takdimi ve fotoğraf çekimi sonrasında tamamlanmıştır.