Türk Dış Politikası ve Güncel Sorunlar Paneli
16.03.2012

 

         Atılım Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ve Uluslar arası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen ve panelist olarak Emekli Büyükelçi ve Diplomat, bir önceki dönem MHP milletvekili Deniz Bölükbaşı ile Emekli Büyükelçi ve Diplomat ve bir önceki dönem CHP milletvekili olan Onur Öymen’in konuşmacı olduğu, moderatörlüğünü İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker’in yaptığı “Türk Dış Politikası ve Güncel Sorunlar Paneli akademisyenler ve öğrencilerimizin yoğun ilgisiyle Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda yapılmıştır. Panelin açılışında Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ulvi Keser bir açıklamada bulunarak panele AKP grubundan da Muğla milletvekili Doç.Dr. Selçuk Özdağ vasıtasıyla Prof. Dr. Emrullah İşler ve Volkan Vural’ın davet edildiğini, ancak yapılan sözlü ve yazılı davete olumlu/olumsuz bir cevap alınamadığını belirtmiştir.   

         Deniz Bölükbaşı panelin ilk turunda Türkiye’nin sınır komşularıyla ilgili geniş bir yelpazede Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, İran, Irak, Suriye, Lübnan ve İsrail’le ilgili bir durum değerlendirmesi yapmış, bölgede ortaya çıkan yeni durum, yaşanılan Arap Baharı süreci, Mavi Marmara Vakası, PKK terörü ve 1 Mart Tezkeresi gibi konularla ilgili görüşlerini aktarmıştır.

         Aynı şekilde Onur Öymen de konuşmasının başında Türk Dış Politikası konusunda altyapı oluşturacak bilgiler aktarmış güncel sorun kavramının ne olduğu konusunda Dışişleri tecrübelerini yansıtmıştır. Onur Öymen Türkiye’nin dış politika bağlamında önceliklerini iyi belirlemesi gerektiği üzerinde durarak bugün itibarıyla vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit eden PKK sorununun birincil öncelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini, uluslar arası ilişkiler boyutunda Türkiye’nin bu sorunu özellikle komşuları ve müttefikleriyle iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etmiştir. Panelin ikinci oturumunda öğrencilerin ve katılımcıların sorularını yanıtlayan panelistler 1 Mart Tezkeresi sürecinden başlayarak Suriye’de yaşanılanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşruiyeti, İsrail’le ilişkiler gibi konularda görüş bildirmişlerdir. Onur Öymen bugün itibarıyla İslam coğrafyasına yönelik en demokratik yapının KKTC’de bulunduğunu, anayasal sistem, işçi hakları ve sendikal özgürlük, yasama-yürütme ve yargı bağlamında bu ülkenin bütün İslam coğrafyasına örnek teşkil ettiğini belirtmiş, PKK terörü konusunda bazı ülkelerin himayeci bir tutum sergilediklerini belirtmiştir. Deniz Bölükbaşı da özellikle son ekonomik kriz sonrasında kendi canının derdine düşen Yunanistan’ın AB üyesi olarak yine de Türkiye karşısında önemli avantajlara sahip olduğunu belirtmiştir. Panel anı şiltlerinin takdimi ve fotoğraf çekimi sonrasında tamamlanmıştır.