Atılım Üniversitesi “Hayata Atılım Programı”nın Konuşmacı Konuğu Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu Oldu
08.03.2012

 

Atılım Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez üniversite müfredatına eklenen özel bir programla, “Hayata Atılım Programı” adı altında öğrencileri için entelektüel derinlik dersleri başlattı. Eğitimde derinliği çeşitlendirmek ve mesleki yeterliliği entelektüel açıdan tamamlamak için tasarlanan Atılım Üniversitesi Hayata Atılım Programı’nın üçüncü konferansının konuşmacı konuğu Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu, “Modern Aklın Kıskacında İnanç” başlıklı konferansıyla 8 Mart 2012 Perşembe günü Orhan Zaim Konferans Salonu’nda öğrencilerle buluştu.

Bugüne kadar Devlet Bakanlığı, Ankara milletvekilliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli pozisyonlarda görev alan Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu, konferansında tüm çağların en tartışmalı konusu olan “inanç” üzerine konuştu. İnancın insanların en temel hakkı olduğunu belirten Yazıcıoğlu, dinde kesin görüşlerin olmasının ve herkesin ortak bir nokta etrafında birleşmesinin gerekmediğini, ancak farklı düşünce ve inanışların birbirleriyle çatışmaması ve inancın ideolojiye dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Yazıcıoğlu, konuşmasında şöyle dedi: “İslamiyet’te ibadet emredilmiştir, ancak bu, insan ile Allah arasındadır. Toplumda iç içe yaşayan insanlardan beklenti, ibadetten farklı olarak belli ahlak kuralları çerçevesinde hareket etmeleridir. Özellikle İslamiyet’in temeli ahlaktır. İnançta hedef, toplumu oluşturan insanların barış içerisinde bir arada yaşamalarını sağlamaktır. Bunun için de farklılıklara tahammül etmek gereklidir. Birlikte yaşamanın çok farklı enstrümanları var, laiklik mesela. Laiklik, devletin farklı görüş ve düşüncelerin bir arada yaşamasını sağlamasıdır. Bu, hem İslam inancı açısından hem de Anadolu’da var olan dünya görüşü açısından böyledir; kimse inancı yüzünden eleştirilemez. Anadolu, çok farklı görüş ve duyguyu barındıran bir coğrafyadır. Devletin görevi, bu farklılıkları rahat ve huzur içerisinde yaşayabilecekleri ortak bir paydada buluşturabilmektir.”

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu ise, “Hayata Atılım programı kapsamında, hayatı ve dünyayı yeniden okumaya çalışmak adına başlattığımız bu konferanslar, hepimize bugünü günün şartlarında yeniden ve doğru okumanın yollarını göstermeyi amaçlıyor. Bir entelektüel derinlik oluşturma çabası olarak Hayata Atılım’ın, tüm öğrencilerimizin hem iş hayatlarında hem de özel hayatlarında benzerlerinden farklılaşmasının ve daha değerli bireyler haline gelmelerinin yolunu açacağına inanıyoruz” dedi. 

Özgenoğlu, şöyle devam etti: “Dünya tarihi boyunca olayların ve krizlerin gelişimine bakınca en temel sorunun insanlar veya toplumlar arasında birbirini anlama ve birbirine tahammül etme eksikliği olduğunu görüyoruz. Daha kısa tarifiyle tolerans eksikliği, arkasından krizleri ve çatışmaları getiriyor. İster düşüncede, ister kültür ve değerlerde olsun her türlü temel ayrılıklar, ayrışmaları ve kopmaları da beraberinde getiriyor. Gerekli fikir açıklığına ve toleransa sahip olmakla, aslında herkese ve her fikre yaşama özgürlüğü vermek dünyanın en erdemli işidir. Bu anlamda, inançla ilgili önyargılarımızı aşmamızda, Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu’nun programımıza katkısı son derece önemli.”

Atılım Üniversitesi Hayata Atılım Programı, hazırlık sınıfından başladı ve son sınıfa kadar devam edecek.