AB Müzakare Sürecinde Türk Turizmi Konulu Panel
27.02.2012

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü organizasyonunda düzenlenen ve Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Milletvekili İsmail Ertuğ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar ve Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (ATURJET) YK Başk.Yrd. Hüsnü Gümüş'ün konuşmacı oldukları; 24 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşen panel, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bircan tarafından yönetildi.
Gerek turizm sektörü gerekse akademisyenler ve öğrencilerden oluşan büyük bir katılımla gerçekleşene panel; Prof.Dr. İsmail Bircan’ın turizm sektörüne ilişkin genel değerlendirmesini içeren açılış konuşması ile başladı. Turizmin katma değer yaratan ve istihdam olanağı sunan bir sektör olduğunu vurgulayan Bircan, Dünya genelinde turizme ilişkin değişimi değerlendirdi ve istatistiksel verilerle Türkiye Turizminin geldiği noktayı aktardı.
İsmail Ertuğ, AB’ne üye ülkelerde turizmin istihdamın % 12’sini; GSMH’nın % 10’unu karşılamakta olduğunu belirtti. Brezilya, Japonya, Hindistan, Çin ve Rusya gibi yeni pazarların gelişimi söz konusu olduğunu vurguladı ve gelişmekte olan ülkelerde turizme yapılan yatırımların artışından bahsetti. Turizmin kesinlikle sürdürülebilir bir yaklaşım içinde ele alınması gerektiğini ve çevre duyarlılığının önemini vurgulayan Ertuğ; ulaşım sektöründeki gelişimlerin ve sağlık ve inanç turizmine giderek artan ilginin, turizm sektörüne olan etkilerinden bahsetti, turizmde belgelendirme ve eğitimin önemine değindi.
İbrahim Yazar, AB Turizm politikasının gelişim süreci hakkında bilgi verdi. Turizmde çeşitlendirme, tanıtım, eğitimin önemine değindi ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde turizmin rolünü vurguladı.
Hüsnü Gümüş, Türkiye’nin AB’ne tam üyelik sürecini değerlendirdi. Bu süreçte müzakareye açılan 35 konudan 15’inin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da izlendiğini paylaştı. Türkiye’nin entellektüel bir turizm değerine sahip olduğunu; bunu satabilmek için de özel etiketli ürünlerin ve ürün güvenliği sisteminin ortaya konması gerektiğini vurguladı.
Konferansın ikinci turunda soru-cevap bölümüne geçildi. Ardından kapanış konuşmasını yapan Panel Başkanı Prof.Dr. İsmail Bircan, panelistlere teşekkür ederek plaketlerini takdim etti.