Türkiye'yi Uyandıran Adam: Özgür Aksuna Üniversitemizdeydi
26.12.2011

Ankaralıların sevilen radyocusu ve sabah saatlerinin vazgeçilmez sesi Özgür Aksuna, “Etkili İletişim, Diksiyon, Medya” konulu söyleşisi ile Üniversitemizdeydi.

Halkla İlişkiler Topluluğu’nun düzenlediği etkinlik 23 Aralık 2011 Cuma günü, İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Türkiye’yi Uyandıran Adam” olarak anılan Özgür Aksuna hafta içi her gün Max Fm’de 07.00-12.00 saatleri arasında canlı yayında dinleyicileri ile buluşuyor.

Radyonun bir kitle iletişim aracı olarak gücü üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Özgür Aksuna, radyonun hayatımızın her yerinde olduğunu, bu sebeple reklamcıların radyonun gücünü göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı. Aksuna, radyonun özellikle ne yapılırsa yapılsın eş zamanlı olarak dinlenebilir ve taşınabilir özelliklerinden bahsetti.

“Radyo insana hayal etme gücü verir”

TRT Radyosu’nda çalıştığı dönemleri anlatan Aksuna, Türkiye’de o dönemlerde bir ilk olan Radyo Tiyatrosu’nun dinleyiciler tarafından nasıl sevildiğini ve dikkatle dinlenildiğini anımsatarak, insanın dinlediğini hayal ettiğini ve radyonun insana hayat etme gücü verme özelliğini söyledi.

“Radyo hayatımızda bir fondur”

Aksuna, en etkili sabah şovunun “haber-trafik-müzik” içerikli olduğunu belirterek, en büyük yanlışın dinleyicileri kahkaha ile güldürmeye çalışmak olduğunu söyledi. Radyo hayatımızda bir fondur, kimse çok dikkatlice radyo dinlemez, bu sebeple de kahkaha atmaz diyen Özgür Aksuna, insanların aynı zamanda dinledikleri radyo ile kendilerine nasıl kimlik oluşturduklarını ve bulundukları sosyal statüyü belirlediklerini anlattı.

“Ses tellerinizi önemseyin, sesinize sahip çıkın”

Radyonun mutfağını anlatarak bazı önemli mesleki bilgileri Atılım Üniversitesi öğrencileriyle paylaşan Özgür Aksuna, radyocu ya da öğretmenlik gibi sürekli konuşmayı gerektirecek meslekleri seçecekler için ses tellerinin sağlığı konusunda önemle durdu. Vücudun kendi nemini üretmeyen tek organı ses telleridir diyen Aksuna, sesinize sahip çıkın ve olası zararlardan ses tellerinizi korumak için sürekli su yudumlayın dedi.

“Diksiyon bir süreçtir”

Diksiyon ve Türkçe üzerine görüşlerini paylaşan Aksuna, diksiyon yalnızca kelimeleri doğru söylemek değil, söz söylerken konuşma organlarımızın hepsini bir arada doğru olarak kullanarak, doğru artikülasyon ile, duygu ve düşünceleri üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu, söylenişini, sözcük hecelerinin uzunluğu, kısalığı ve vurguları bakımından doğruluğunu; düzgün beden dili ile takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma ile süreci tamamlamaktır dedi.

“Retoriği iyi kullanırsanız, iş yaşamınızda başarılı olursunuz”

Antik Yunan dönemi ile oluşan ve politikanın başlangıcı sayılan retorik üzerinde durarak etkili konuşmanın da önemli ve faydalı olduğunun altını çizen Aksuna, “Retoriği iyi kullanırsanız, karşılığını alırsınız ve iş yaşamınızda da başarılı olursunuz” dedi. İletişim en büyük silahınız olmalı diyen Aksuna, etkili iletişim için bulunduğunuz ortama göre konuşmak, doğal olmak, konuştuğunuz kişilere kendilerini değerli hissettirmek gibi özellikleri de edinin dedi.