Ayaş-Sapanca Tarihi İpek Yolunda "Atılım"
16.12.2011

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan “Ayaş-Sapanca Koridoru” turizmle canlanıyor. Tarihi İpek Yolu güzergâhlarından olan “Ayaş – Sapanca Turizm Koridoru”, 8-9 Aralık 2011 tarihlerinde Abant’ta yapılan ve moderatörlüğü Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin tarafından yapılan “Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar Çalıştayı”nda masaya yatırıldı. Ayaş- Sapanca hattı üzerinde bulunan 9 ilçede turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin hedeflendiği çalıştaya çok sayıda yerel aktörün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de katıldı.

Adapazarı, Bolu ve Ankara illeri ile Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük, Mudurnu, Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerini kapsayan tarihi İpekyolu üzerinde bulunan güzergah, Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde yapılan “Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar Çalıştayı”nda ele alındı. Abant Taksim Otel’de yapılan çalıştaya Yalova Valisi Esengül Civelek, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet BL Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan ile güzergah üzerinde bulunan ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, kamu kurum temsilcileri yanı sıra akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Yöntemi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in katkılarıyla yaklaşık üç aylık bir bilimsel hazırlık çalışmasının ardından belirlenen Çalıştayda katılımcı bir yaklaşım benimsendi ve Türkiye’de ilk defa bir turizm koridoru ile o koridorun içerisinde bulunan yerleşimlerin eylem planları bir arada tespit edildi. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara turizm koridorları ve Ayaş-Sapanca turizm koridoru tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Ardından koridor bazında grup çalışmaları yapıldı ve elde edilen çıktılar ilçe bazında grup çalışmalarında masaya yatırıldı. Grup çalışmalarında ortaya çıkan görüş ve fikirler değerlendirme bölümünde tartışmaya açılarak eylem planına dönüşecek başlıklar belirlendi. Çalıştay yapılan genel değerlendirme ile sona erdi. Çalıştayda elde edilen sonuçların Ayaş-Sapanca Tarihi İpek Yolu Koridorunun Turizm kapasitesinin arttırılmasında yeni bir dönemi başlatacağına işaret ediliyor.

Çalıştay sonunda Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’e katkılarından dolayı bir plaket takdim etti ve Atılım Üniversitesinin son yıllarda Ankara Kentine yaptığı katkılardan dolayı memnuniyetini dile getirdi.