Ertuğrul Özkök'ten Hayata Atılım'ın İlk Dersi
24.11.2011

Atılım Üniversitesi Hayata Atılım Programı, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’ün “21. Yüzyılda Dünyayı Okumak” konferansıyla başladı. 23 Kasım 2011 Çarşamba günü 14.00-16.30 saatleri arasında gerçekleştirilen program aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olma niteliği de taşıyor.

Atılım Üniversitesi Hazırlık sınıfı öğrencileri ile başlayan Hayata Atılım Programı üniversitelerdeki mesleki yeterlilik kazandırma ve bireysel gelişim odaklı eğitimi tamamlamak amacıyla dünyayı okuma, rekabette başarılı olma ve güzel yaşama yöntemlerini öğrencilere kazandırma amacını taşıyor.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Hayata Atılım Projesi ile öğrencilerin mezun olmadan önce kazanmaları beklenen “entelektüel birikimi” bir içerik olarak değil, bir beceri olarak kazandırmak amacıyla, her bir Atılım Üniversitesi mensubunun ve mezununun, entelektüel gelişimlerini dersleriyle veya üniversite yaşamlarıyla sınırlandırmadan, hayatlarının her yerinde ve her döneminde yönetebilecekleri, geliştirebilecekleri bir beceri ve kazanım olarak sürdürebilmelerini amaçladıklarını söyledi. Gençlere fırsat vermenin ve entelektüel derinlik sunmanın altını çizen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Dünyayı Okumak teması ile başlatılan ilk dersin devamında, Başarılı Olmak ve Güzel Yaşamak temalı derslerin devam edeceğini öğrencilerle paylaştı.

“Her şey Çocukluk hayaliyle başlar, hayal kurmak hedef koymaktır”

Konferansına hayatından kareler göstererek başlayan Ertuğrul Özkök, çocukluk ve gençlik yıllarından fotoğrafları öğrencilerle paylaştı. Çocukluğundan başlayarak anlattığı yaşamından bazı kesitleri anekdotlar olarak aktaran Özkök, bugüne değin hayattan öğrendiği önemli detayları öğrencilerle paylaştı. Her şey Çocukluk hayaliyle başlar, hayal kurmak hedef koymaktır diyen Ertuğrul Özkök, hayal kurmaya başlamanın aynı zamanda varolan bir şeyi değiştirmek için de ilk karar olduğunu söyledi.

Hayata Atılım Dersi’ni ilk duyduğumda hayata atılımda kariyer planları ve kararların önemi çağrışım yaptı diyen Ertuğrul Özkök, hayat ille de rasyonel seçimlerden ibaret değildir, bazen kalbinizin sesi sizi daha doğru bir yere götürür dedi. Fransa’da aldığı doktora eğitimi , TRT kariyeri, Enis Batur ile birlikte edebiyat dergisi yayımladıkları yıllar, Bülent Ecevit’in danışmanlığını yaptığı 79 ara seçimleri, 1982 ihtilali ve akademisyenlik yaşamı gibi gazetecilik yılları öncesinde hayatındaki önemli süreçleri aktaran Özkök, kararları öncesinde mantıktan çok duygusal seçimlerinin kendisine yol açtığını öğrencilerle paylaştı.

“Bir kurum yalnızca patrondan ibaret değildir, çalışanlardan oluşan bir iklimdir”

İş görüşmesi aşamalarında önem verilmesi gereken detaylar, işverenle ve diğer çalışanlarla ilişkilerde bilinmesi gereken önemli bilgileri de anıları ile harmanlayarak anlatan Özkök, bir kurumun başında olmak mutlaka yönetebildiğiniz anlamına gelmez, örneğin kurumsal tepki yönetmenize engel olabilir, bir kurum sadece patrondan ibaret değildir, çalışanlardan oluşan bir iklimdir ve bu iklimde yaşamayı öğrenmek gerekir dedi.

“Türkiye yukarıya doğru dikey hareketliliği olan bir ülke”

Eğlence günümüzün en büyük sektörü, içinde pek çok farklı işi barındırıyor, dünyanın en tarafsız haber kanalı BBC bile ismini BBC Entertainment olarak değiştirdi diyen Özkök, öğrencilere medyayı da içine alan eğlence sektörünün günümüzdeki önemini vurguladı.
Yakın zamanda Wall Street Journal’da okuduğu bir haberde Harward mezunlarının dahi iş bulamadığı haberinden yola çıkarak, Türkiye’de kariyer olanaklarını değerlendiren Özkök, Türkiye yukarıya doğru dikey hareketliliği olan bir ülke, hayatta başarı imkanları sağlayan bir ülkede yaşıyoruz dedi. Facebook’un kurucusu Marc Zuckerberg’den çok, ona hedeflerini büyük tutmasını öğütleyen Internet teknolojisi uzmanı Sean Parker’ın kariyerini anlatan Özkök, Parker’ın iş dünyasının en önemli yayımlarından Forbes Dergisi’ne 400 kişi arasından kapak ismi yapılmasının sebebinin bir işe soyunurken sadece hedef koymanın değil, koyulan hedefin yüksek olmasının da önemli bir unsur olduğunu söyledi. Ayrıca bazen basit bir düşüncenin aslında çok önemli bir sermaye olabileceğinin de altını çizdi.

“En büyük marka isminizdir ve bu bir megalomani de değildir”

20. Yüzyıl “Branding” yani marka üretim yüzyılıydı diyen Ertuğrul Özkök, en büyük marka kendi isminiz çünkü; öncelikle kendi isminizi yöneteceksiniz, en büyük marka olarak kendi isminizi benimsemeniz bir megalomani değildir diyerek; isminizi bazen korur, bazen riske atarsınız, bu çağ herkesin kendini yeniden tarif etme çağıdır, tarif de edilmek zorunda çünkü rekabet var dedi. Bu çağda liberal ekonominin temel mottosu büyük balık küçük balığı yutar idi, bugün ise büyük paranoyak küçük paranoyağı yer çünkü; rekabet var ve sadece büyük olmak yeterli değil, markanızı iyi yönetmek için “paranoyak” olarak sürekli sorgulamak da gerek dedi.

Hata yapmaktan korkmayın, hata bazen fatal olabilir, hata yapmamak karakterin en temel korkusu haline gelirse varlığı korumaz ve varlığı yok etme süreci başlar diyen Özkök, hayatta soru sormaktan da asla korkmayın dedi. Ertuğrul Özkök, soru sormanın riskli bir tarafı vardır ama; başarıya, özgürlüğe götüren bir tarafı da vardır diyerek, düzene çabuk alışırız, alışmak tembelliğe iter, paradigmaları kırmak lazım dedi. Sözlerine “63 yıllık bir hayatı anlattım, benim için çok güzel bir hayattı” diyerek son veren Ertuğrul Özkök, hayatta aldığım en önemli kararım meslek seçimimdi ve önemi bugün de devam ediyor ancak; iş yaşamım benim için hiçbir zaman bir numara olmadı, hayat sadece para kazanmak değildir, kendi dünyanızı kurun, hayatınızın spiritüel tarafını da güçlendirmeyi ihmal etmeyin ve  kalbinizin pusulasını takip edin dedi.