Atılım Üniversitesi’ne Büyük Gümüş Madalya
27.10.2011

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ve PTT Genel Müdürlüğü tarafından 17-24 Ekim 2011 tarihinde Konya’da ilk defa düzenlenen Konya 2011 Milli Pul Sergisi’ne Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (AKAUM) de “Kıbrıs’ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” başlıklı konuyla ilgili dünyada bilinen tek koleksiyonla iştirak etmiştir. Toplam 5 pano, 80 föy üzerinde yaklaşık 160 materyalden oluşan koleksiyon 16 Ağustos 1960 tarihinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Kıbrıs Türkleri ve Rumların ortaklaşa kurdukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hemen öncesinde Rumların adayı Yunanistan’a bağlamak (Enosis) ve Büyük Yunanistan (Megali İdea) hedefini gerçekleştirmek üzere posta haberleşmesi yoluyla Türkiye ve Kıbrıs Türkleri aleyhine uygulama koydukları stratejinin parçası çeşitli belgelerden oluşmaktadır. Özellikle 20 Temmuz 1974 tarihli Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Kıbrıs Rum Posta İdaresi tarafından harekatın kanundışı olduğu, kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yasal olmadığı, hala kayıp binlerce Rum olduğu, evsiz, öksüz ve yetim kalmış Rumlar bulunduğu yönünde uygulanan propaganda malzemeleri daha da yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır ve bu koleksiyon söz konusu materyallerden oluşan tek koleksiyondur. 24 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tamamlanan sergi ve yarışmada Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ve PTT Genel Müdürlüğü jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucu Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (AKAUM) adına yarışmaya katılan “Kıbrıs’ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” başlıklı koleksiyon “Büyük Gümüş Madalya” ile ödüllendirilmiştir. Söz konusu madalya ve yarışma beratı Ankara’da önümüzdeki günlerde üniversitemize takdim edilecektir.