"Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi ve Kıbrıs'ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası" Koleksiyonu Sergisi
25.10.2011

Kısa adıyla AKAUM olarak anılan Atılım Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 24 Ekim 2011 Pazartesi saat 14.00’te Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan Kıbrıs Haftası Etkinlikleri’ne konuk olan KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, AKAUM Müdürü Doç.Dr. Ulvi Keser ile birlikte Rektörlük Girişi Fuaye alanında düzenlenen “Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi ve Kıbrıs'ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” konulu  koleksiyonun sergi açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye’de “2011 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yılı” kutlamaları kapsamında Atılım Üniversitesi’nde bir dizi bilimsel faaliyetle de desteklenen AKAUM, etkinlikler kapsamında PTT Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak “Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası”, “Filatelide Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi”, “Belge, Antiye ve Kartlarda Kıbrıs Türk Posta Tarihi”,  “Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Askeri Gücü (United Nations Forces in Cyprus/UNFICYP) Faaliyetleri” ve “Selanik’ten Dolmabahçe’ye Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı 5 ayrı koleksiyonun sergilendiği toplam 25 pano, 400 föyden oluşan yaklaşık 1.000 civarında çeşitli belge, doküman, kart, resim, fotoğraf, arşiv malzemesinden oluşan, Kıbrıs Barış harekatı esirlerince yazılan esir mektupları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Askeri Ataşesi olduğu dönemde yazdığı mektup gibi çeşitli belgelerin de bulunduğu bir filateli koleksiyonu sergiledi.

Sergi kapsamında ayrıca PTT Genel Müdürlüğüne dünyada ikinci defa “Atılım Üniversitesi Kıbrıs Sergisi” özel damga/kaşe uygulaması yaptırılarak, serginin açık olacağı bir hafta boyunca söz konusu bu özel damganın koleksiyoncular ve ilgilenenler için Atılım Üniversitesi’nde kurulan geçici posta şubesi ve PTT Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek personel vasıtasıyla kullandırılıyor ve PTT hizmeti verilmesi de söz konusu oluyor.

AKAUM, sergi kapsamında yer alan “Kıbrıs’ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” başlıklı dünyada bilinen tek koleksiyonla, Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ve PTT Genel Müdürlüğü tarafından 17-24 Ekim 2011 tarihinde Konya’da ilk defa düzenlenen Konya 2011 Milli Pul Sergisi’ne katılmıştı.

24 Ekim 2011’de sona eren sergi ve yarışmada Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ve PTT Genel Müdürlüğü jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucu Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (AKAUM) adına yarışmaya katılan “Kıbrıs’ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” başlıklı koleksiyon “Büyük Gümüş Madalya” ile ödüllendirilmişti. Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (AKAUM) adına yarışmaya katılan “Kıbrıs’ta Posta Faaliyetlerinde Rum Propagandası” başlıklı koleksiyon ayrıca 30 Kasım-5 Aralık 2011 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak uluslar arası bir yarışma ve sergide de hem ülkemizi hem de üniversitemizi temsil edecek.