Atılım Üniversitesinden Milli Helikptere "Ortak Akıl" Desteği
07.10.2011

Türkiye’nin 2023 Vizyonu çerçevesinde ortaya koyduğu yeni sanayi yönelimi; yenilikçi yaklaşımların ortaya konması, mevcut üretim kapasitemizin geliştirilerek daha iyi kullanılması ve küreselleşen dünya ekonomisine eklemlenme için yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatlar arasında “Milli Helikopter” üretimi, üretim örgütlenmesinden tasarıma, tasarımdan üretime ve işletme modeline kadar birçok aşamanın değerlendirilmesini gerektiren çok önemli bir yer tutmaktadır.

Sürdürülebilir Türk helikopter sanayisinin gelişimine yönelik olarak hedef; tasarımı Türk mühendislerce yapılan, alt sistemlerin ülke ihtiyaçlarına özel olarak belirlendiği, üretim ve uluslararası sivil sertifikasyonunun alınacağı, rekabet edebilir performans ve fiyatta bir helikopterin tasarlanarak öncelikle Türk pazarına ve oluşturulabilecek uygun iş modelleri çerçevesinde dünya pazarına sunulmasının sağlanmasıdır.

Helikopter kullanımı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin kendi milli helikopterini tasarlaması ve üretmesi, Türkiye’nin kalkınma sürecinde birçok farklı sektörde teknolojik gelişmeyi ve büyümeyi sağlayacak olması açısından savunma sanayisinde önemli bir aşama olarak kabul edilmektedir. Bu tür bir hedefin gerçekleştirilmesi ise birçok konuda işbirliklerinin geliştirilmesini, yeni ufukların araştırılmasını, stratejik bir yaklaşımın izlenmesini ve ezberlerin bozulmasını gerektirmektedir.

Bu amaçla yola çıkan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, geniş bir çerçeve çizilerek katılımcı bir yaklaşımla milli helikopter hedefine ilişkin tüm paydaşların bir araya getirilmesi yoluyla yaratıcı düşüncelerin paylaşımını sağlamak için, 29 Eylül 2011 tarihinde Ankara’da bir “Ortak Akıl Buluşması” gerçekleştirilmiştir.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Atılım Üniversitesi tarafından desteklenen toplantıda Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun konuşmasının ardından SSM Helikopter Daire Başkanı Köksal Liman helikopterin kısa tarihi, Türkiye’nin helikopter geçmişi ve SSM’nin helikopter sanayisi vizyonu konularında bir sunum yapmıştır. Moderatörlüğü Atılım Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin tarafından yapılan bu toplantıda özel bir yöntem kullanılarak toplam 70 kamu kurum, kuruluş, üniversite, araştırma kurumu, savunma sanayii firması, işletmeci, belediye ve sivil toplum örgütünden 150 temsilcinin bir araya getirilmesiyle yerli helikopter üretimine ilişkin 1513 fikir üretilmiş, üretilen fikirler önceliklendirilmiştir. Toplantıya Üniversitemizden ayrıca Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. İsmail Bircan ile Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, Prof. Dr. Abdulkadir Erden, Yrd. Doç. Dr. Besim Baranoğlu, Yrd. Doç. Dr. Altan Özkil, Yrd. Doç. Dr. Erman Erkan ve Dr. Anıl Çekiç’in yanı sıra Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri de katıldılar.

Hangi tip ve sınıfta bir helikopterin nasıl bir organizasyon tarafından tasarlanması gerektiğinden, üretim mekanının yer seçimine kadar bir çok konuda fikir üretilen toplantıda 70 kadar farklı kurumdan temsilci milli helikopter üretiminin erişilebilir bir hedef olduğunu teyit etmişlerdir. Herhangi bir sanayi sektöründe belli bir ürüne ilişkin olarak ortaya konan somut bir hedefin değerlendirilmesi amacıyla böylesi bir yöntemin kullanılması belki de bir ilk olması adına özgün bir başlangıç oluşturmaktadır.

Milli helikopter hedefinin ortak akılla masaya yatırıldığı bu toplantıda üretilen fikirler yine Atılım Üniversitesi tarafından bilimsel yöntemlerle analiz edilecek, elde edilen sonuçlar üzerinden milli helikopter tasarım ve üretimine ilişkin olarak temel strateji belirlenecektir. Milli helikopter hedefinin bu tür bir toplantı ile başlatılması milli helikopter üretiminin bilimsel, öğrenen, katılımcı ve stratejik yaklaşımla sürdürülmesi için çok önemli bir başlangıç oluşturmuştur.