Ortadoğu'da Son Gelişmelerr ve Musul Kerkük Sorunu
24.05.2011

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda  Atılım Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “ORTADOĞU'DA SON GELİŞMELER VE MUSUL KERKÜK SORUNU” panelde Ortadoğu’da yaşanan son olaylar, Musul-Kerkük sorunları, Irak devletinde yaşanan gelişmeler tartışıldı.

23 Mayıs 2011 tarihinde İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ulvi Keser’in kısa açılış konuşmasıyla başlayan panele Habib HÜRMÜZLÜ (ORSAM Danışmanı), Bilgay DUMAN (ORSAM Ortadoğu Uzmanı) ve Bahadır Selim DİLEK (Cumhuriyet Gazetesi) konuk olarak katıldılar.

Bahadır Selim Dilek 21.yüzyıl Türkiye’sinde bu tür konulara ilgi duyanların sayısı azaldığını vurgulayarak başladığı konuşmasında, Ortadoğu’da bu son dönemde yaşanan olayların ve halk hareketleri nedenlerini sorgulayarak, ayaklanmaların bölge halklarının demokratik hak ve özgürlük talebinden kaynaklandığını ancak bölgede sistemin kolay kolay değişmeyeceğini söyledi.

Bilgay Duman Irak Devleti’nin Ortadoğu da yaşanların küçük bir örneği olduğunu belirterek Ortadoğuyu anlamak için Irak’a bakmak gerektiğini söyledi. Duman, “bugün Irak’ta çok ciddi kutuplaşma vardır. Hem etnik, hem mezhep hem de dini olarak. Irak’ta sistemli yönetim varken, şimdilerde merkezden yönetilen bir yapı var. Artık Irak’taki insanların birbirine güveni kalmadı, kutuplararası güvensizlik durumu oluştu. Irak’ta dünyanın en iyi anayasası çıktı ama ülkede karışıklık devam etmekte. Hükümetin parçalanması söz konusu çünkü hükümet içinde ciddi siyasi yozlaşma var. ABD Irak’tan istediğini aldı ve artık çekilmek istiyor.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Habib Hürmüzlü Irak’ta sadece Araplar ve Kürtler olduğu düşüncesiyle 2005 anayasasının Arap ve Kürtler üzerine kurulduğunu ve  Federal bir yapı tanındığını söyledi. Hürmüzlü konuşmasında halkın yaşadığı ortamı anlatarak Petrol zengini olan bir ülkede petrol sıkıntısı olduğunu; sağlık,elektrik,su gibi konularda sorunlar yaşandığını. Kerkük’te her gün bombalar patladığını ve bu olayların artık çok normal karşılandığını vurguladı.