"Dünya'da ve Türkiye'de Şarapçılık" Konulu Etkinlik
06.05.2011

BölümümüzTurizm Haftası Etkinlikleri kapsamında Nisan ayı içinde “Dünya’da ve Türkiye’de Şarapçılık” konulu bir dizi etkinlik düzenlemiştir. 21-25 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan etkinlik üç aşamalı olarak programlanmıştır. Tüm öğrencilerimize ve diğer katılımcılara açık olan etkinlik kapsamında, her üç aşamaya da katılım gösteren öğrencilerimize ve katılımcılara sertifika da verilmiştir.

Etkinliğin ilk aşamasında 21 Nisan 2011 Perşembe günü, 14.00’te, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Anlı, Vinkara Şarapları Türkiye Satış Koordinatörü Serkan Uslu, Vinkara Şarapları Ankara Bölge Satış Sorumlusu Eyüp Demirel, Kavaklıdere Şarapları Ankara Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Elif Erol ve Kavaklıdere Şarapları Ankara Müşteri İlişkileri Sorumlusu Serpil Sulugöz’ün konuşmacı olarak katıldığı “Dünya’da ve Türkiye’de Şarapçılık” konulu bir panel düzenlenmiştir. Panelin açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Anlı, şarabın bir kültür içkisi ve Avrupa mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, gastronomi kültürü için şarabın önemli olduğuna değinmiştir. Kavaklıdere Şarapları Ankara Müşteri İlişkileri Sorumlusu Serpil Sulugöz ise şarabın tarihinin 8000 yıl öncesine dayandığını ve asıl kökeninin Anadolu olduğunu, ayrıca Hititlerin şarap konusunda çok iyi olduklarını söylemiş, daha sonra şarabın yapım aşamaları üzerinde durmuştur. Kavaklıdere Şarapları Ankara Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Elif Erol ise, önceleri şarabın basında haber edilmediğine, fakat tüketimi arttıkça Dünya çapında yaygınlaştığına değinerek, bu durumun şarap konusunda gurme yazarlık kapısını da açtığını belirtmiştir. Bu kapsamda, turizm girdisi bakımından Türk Şarapçılığını Dünya’ya anlatmanın önemine değinen Erol, haber kapsamında alkolizme sürüklememenin de gerekliliğini belirtmiştir. Vinkara Şarapları Türkiye Satış Koordinatörü Serkan Uslu, Türkiye’de şarap tüketiminin 90 milyon litreye yakın olduğunu fakat bu tüketimin 18-19 milyon litersinin turistler tarafından yapıldığını belirtmiştir. Şarabın yılda bir kez yapıldığına ve miktarın sınırlı olduğuna değinen Uslu, iyi harmanlamanın şarabın kalitesi açısından önemli olduğunu da söylemiştir. Panel kapsamında son olarak söz alan Vinkara Şarapları Ankara Bölge Satış Sorumlusu Eyüp Demirel, önceliğinin katılımcılar tarafından sorulacak soruları cevaplamak olduğunu belirtimiş, gelen sorular doğrultusunda degustasyonu, neden degustasyon yapıldığını, şarabın saklama koşullarını ve tüketimini açıklamıştır. Panel sonunda,  Üniversite Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Bircan, İşletme Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Halil İ. Ülker, Bölüm Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Gül Güneş, Bölüm Başkan Yardımcımız Dr. Gonca Güzel Şahin, panelistelerimize günün anısaına hazırlanan plaketleri takdim etmişlerdir.

“Bağdan Kadehe Şarabın Yolculuğu” konulu eğitim 22.04.2010 da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ertan Anlı tarafından verilmiştir. Tüm gün devam eden eğitimde; şarabın tarihçesi, üzüm çeşitleri, yetiştirilen bölgeler, dünyada ve Türkiya’de şarap, şarap üretim süreci, şarap çeşitleri, şarap tadımının özellikleri, şarabın faydaları, şarap kadehleri, kavlar, şarabın nasıl saklanacağı, iyi bir şarapta olması gereken özellikler, şarap etiketlerinin nasıl okunduğu gibi konular anlatılmış, eğitim, kırmızı, beyaz ve rose şarapların tadımı ile sona ermiştir.

“Dünyada ve Türkiye’de Şarapçılık” konulu etkinliğimizin üçüncü gününde Vinkara Şarap Fabrikası’nın Ankara Kalecik’te bulunan kavına bir gezi düzenlenmiştir. Bak Şarapçılık Genel Müdürü Çağlar Gök ve ziraat mühendisleri tarafından verilen eğitimde öğrencilere bağların özellikleri, Kalecik Bölgesi’nde bağcılık, yetiştirilen üzüm çeşitleri ve özellikleri, bağ bozumu, şarap çeşitleri,  fermantasyon işlemi, tanklarda bekletme, fıçılama, şişeleme, etiketleme, kutulama,  satış, Türkiye’de ve Dünya’da şarapçılık gibi konular anlatıldıktan sonra öğrenciler Vinkara’nın Avrupa’da birçok yarışmada ödül alan beyaz, kırmızı ve rose şaraplarını güzel bir yemek eşliğinde tatmışlar,  ayrıca şarapla ilgili tüm sorularının yanıtlarını uzmanlardan almışlardır.