Sinan Hakkında Birkaç Söz
04.05.2011

Mimar Sinan Haftası sebebi ile Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesince düzenlenen etkinlikler kapsamında Mimarlık Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç. Dr. Emel Akın, “Sinan Hakkında Birkaç Söz” konulu bir konferans verdi.

Doğumu hakkında bir bilgi bulunmayan Büyük Mimarın dört padişah görmüş uzun ömüründe 300 ila 477 arasında eser verdiğinin değişik kayıtlarda yer aldığının belirterek konuşmasına başlayan Akın, Mimar Sinan’ın mimar başı olarak 50 yıl görev yaptığını ve Kanuni dönemine gelen bu sürede en büyük eserlerini verdiğini söyledi.

Belli başlı eserlerinin hem mimari hem de hikayeleri ile ele alındığı konferansta, Şehzade Mehmet Camin’in iç özelliklerinin dışa yansıtıldığı, merkezi planın ve geometrik düzenin ön plana çıkartıldığı klasik mimarinin özelliklerini taşıyan, İznik Çinileri ile döşenmiş muhteşem bir yapı olduğu ortaya konuldu.

Mimar Sinan, yaşı ilerleyen Kanuni’nin kendisi için istediği camiyi, kalfalık döneminin muhteşem eserlerinden biri olarak yine yenilik arayışı ile ortaya koyuyor.

Konferansta, Mihrimah Caminin zarif mimarisi ve romantik öyküsünün ardından Rüstem Paşa Cami ele alınarak, diğer camilerden farklı olarak kubbeye kadar çini olması ve altında dükkanların bulunmasının Sinan’ın eserlerini ortaya koyaraken kişilerin karakter özelliklerini de gözardı etmediği iddia edildi.

Diğer pek çok eserin ele alınmasının ardından Emel Akın, toplumsal yapıyı analiz, araştıma, teknolojiyi iyi kullanma, gözlem ve sentez gücü ve kültürel donanımın Sinan’ı Mimar Sinan yapan özellikler olduğunu vurgulayarak, “Sinan’ı anlamak sadece yapıları inceleyerek betimlemek değil onu anlamak ve aşmak olmalıdır” dedi.

Yrd.Doç.Dr. Emel Akın konuşmasını “bugünün toplumlarını çözümleyebilen yaratıcı, estetiği dışlamayan, bilgiyi öğrenen, taklitten kaçınan, köşeyi dönme değil yarınlara iz bırakmayı hedef seçen bir mimar Sinan’ı gerçekten anlamıştır” diyerek bitirdi.