İş Yerinde Örgütlü Yıldırma ve Kadın
03.05.2011

Kadın Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi tarafından, "İş yerinde Örgütlü Yıldırma ve Kadın" konulu bir panel gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hamit Hancı ve Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr Mustafa Çakır, Yrd.Doç.Dr. Gaye Burcu Yıldız ve Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün'ün konuşmacı olarak katıldıkları panel 25 Nisan Pazartesi günü Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panel başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı'nın, Mobbing konusunda bilgilendirici sunumunun ardından, Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı, insanın çalışma gereksinimi ve çalışmanın iki cinsi eşitlemesi konusunu ele aldı. Yıldırım konuşmasında toplumsal cinsiyet ayrımcılığından ve bunun iş hayatına etkilerinden bahsetti.

Yrd. Doç.Dr. Mustafa Çakır, üniversitelerde yaşanan mobbing olaylarından örnekler vererek başladığı konuşmasında, örgütlü yıldırma uygulamalarında örgüt içerisinde yalnızlaştırma, ağır iş yükü verilmesi ya da hiç iş verilmeyerek kenara itilme gibi durumlar yaşandığını söyledi. Çakır konuşmasına, dava süreçlerinde yaşanan yanlı davranışları, yapılan yanlışları ve adaletsizlikleri aktararak devam etti.

Yrd. Doç.Dr. Gaye Burcu Yıldız, Türk Hukukunda, Anayasa ve İş Hukukunda cinsiyet ayrımcılığının yapılamayacağının kesin olarak belirtildiğini söyleyerek başladığı konuşmasında, mevcut İş Yasasında ayrımcılık konularında madde olduğunu yeni çalışmalar ile bu maddeye iş yerlerinin gereken tedbirleri almaları konusunda düzenleme getirldiğini söyledi.

Toplu iş sözleşmeleri ile işçi sendikalarına önemli görevler düştüğünü belirten Yıldız, işci temsilciliklerinin oluşturulmasının, mobbingin iş ve ceza kanunun da ayrı bir suç olarak ele alınmasının faydalı olacağını vurguladı. Mobbinge karşı örgütlenmenin öneminden bahseden Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gür, kelime anlamı olararak gücü elinde bulunduranın sarldırması olarak açıkladığı mobbinge maruz kalanları koruma altına almak gerektiğini söyledi. Derneklerinin bu konudaki çalışmalarından bahseden Gür, Sivil Toplum Kuruluşlarının önemine değindi.