Geçmişten Geleceğe Türkiye'nin Anayasa Sorunu: Anayasa Yapım Süreci ve Kurumsal Sorunlar
03.05.2011

Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Anayasa Sorunu: Anayasa Yapım Süreci ve Kurumsal Sorunlar” konulu Panel, 29 Nisan 2011 tarihinde Orhan Zaim Konferans Salonun da gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan Panelin açılış konuşması Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan tarafından yapıldı.

Oturum başkanlığını Ankara Üniv.Hukuk Fakültesi’nden Prof.Dr. Mustafa Akkaya’nın yaptığı Panel’e, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof.Dr. Mehmet Turhan, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof.Dr. Levent Köker, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç.Dr. Levent Gönenç ve Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi  Yrd.Doç.Dr. Nur Uluşahin’in konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk sözü alan Prof.Dr. Mehmet Turhan Hans Kelsen’in Temel Norm Kavramı ve En Üst Tanıma kavramlarından bahsederek, etkililik ve kabulün Anayasayı Anayasa haline getiren olgu olduğunu, bir toplum Anayasa değişikliğinden korkuyorsa değişikliği Anayasa maddeleri ile sınırlayabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Levent Gönenç konuşmasında Türkiye de halkın önemli bir kesiminin Anayasa’nın değişmesini istediğini, bunun üç gerekçesi olabileceğini söyledi ve ilk gerekçe olarak yeni bir Anayasa ile yıllardır tartışılan sorunlara ilişkin meşru bir platformda tartışma sonucu gelişebileceğini böylece normal siyasetten, anayasal siyasete geçiş sağlanabileceğini; ikinci olarak 82 Anayasası’nın üzerine düşen 12 Eylül gölgesinin kaldırılmasının toplumsal psikolojisi açısından gerekli olabileceğini, son olarak da, dünyada ki Anayasal gelişmelerin Türkiyeye getirilmesi açısından gerekli olabileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nur Uluşahin konuşmasında öncelikle yeni bir Anayasa değişikliği mi yoksa kapsamlı kısmi Anayasa değişikliği mi yapılmasının gerekliğine kararverilmesi gerektiğini söyledi. Yeni Anayasa’nın halk iradesi ile olması gerektiğini vurgulayan Uluşahin, tasarının geniş bir zamana yayılması gerektiğini tedirginlik yaşanmaması için de ne şekilde, kim tarafından, hangi süre zarfında yapılacağının da önceden belirlenmesi gerektiğini ve tüm siyasi partilerin katılımı ile geniş koalisyon ile yapılmasının etkili ve sağlıklı olacağını söyledi.

Doç. Dr. Levent Köker ise asıl sorunun yeni Anayasanın ulusal ve homojen kimlik yaratma konusunda ısrarcı olup olmaması olduğunu, yeni Anayasa da Ulusal Kimlik ve Laiklik gibi anlaşılamayan konuların Anayasa dışı bırakılarak bu konuların gelecekte Anayasaya alınabileceğinin kabul edilebileceğini söyledi.

Panelde Ankara BüyükŞehir Belediyesi Kent Orkestrası küçük bir konser verdi.