Lojistik Alanında Yurt İçi ve Yurt Dışı Kurum ve Kuruluşlarla İşbirliğinin Son Örneği: University of Maribor ile İşbirliği
02.07.2019

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü olarak teorik derslerin ve çalışmaların yanı sıra; özellikle gümrük idareleri, hava ve deniz limanları, ihracatçı birlikleri, serbest bölgeler, lojistik firmaları, gümrük müşavir firmaları ve üniversiteler ile sürekli ilişkiler kuruyoruz. Bu kuruluşların işleyişini geniş öğrenci ve öğretim elemanı gruplarıyla yerinde inceliyoruz. Samsun, Mersin, Ambarlı limanları, Esenboğa Havalimanı, Ankara TIR Gümrüğü, Mersin Serbest Bölgesi, antrepolar, gümrük müşavirleri, bazı üniversiteler bu gezilerimizin birkaçını oluşturuyor.

Bu gezilerimize son iki yıldan beri yurt dışı ziyaretlerini de dahil etmiş bulunuyoruz. Üniversitemiz tarihinde ilk yurt dışı gezimizi 9-11 Mayıs 2017 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye yaptık. 17 öğrenci ve 3 öğretim elemanı ile Budapeşte’de Türk ve Macar demiryolu ve karayolu firma ve kuruluşlarını ziyaret ettik. Corvinus Üniversitesi’nde bir bilimsel toplantı (panel) düzenledik.

Bu gezilerin devamı olarak 18-23 Ekim 2018 tarihleri arasında 16 öğrenci ve 3 öğretim elemanımızın katılımı ile Slovenya ve İtalya gezisi yaptık. Bu gezinin amacı, multimodal taşımacılığın önemli bir örneği olarak Coper ve Trieste deniz limanlarındaki (Ro-Ro taşımacılığı, limandaki yükleme ve boşaltma, TIR, dorse, çekici, depo, antrepo, lojistik işlemlerini yerinde inceledik. Ayrıca Trieste yakınındaki Fernetti Tır Parkı’ndan Almanya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine demiryolu ile Ro-La taşımacılığı hakkında yerinde bilgiler  edindik. Ziyaretin bilimsel ayağı olan Slovenya’daki University of Maribor ziyaretinde ise her iki üniversitenin öğrencilerinin ve hocalarının yer aldığı bir panele katıldık.

Şimdi de dünyanın ilk 500 Üniversitesi arasında yer alan ve Lojistik Fakültesiyle çok ciddi bir başarıya sahip olan University of Maribor’dan Faculty of Logistics öğretim elemanlarını 19-20 Haziran 2019 tarihleri arasında Fakültemizde ağırladık. Birlikte Ankara Lojistik Üssünü ziyaret ettik.

Konuklarımız Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bojan Rosi ile Fakülte öğretim üyesi Doç. Dr. Borut Jereb ile Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ve Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Serkan Eryılmaz makamlarında ziyaret edilmiştir. Daha sonra Fakülte Dekanımız Sayın Prof. Dr. M. Mithat Üner ile görüşme gerçekleştirilmiş ve bu görüşme sonucunda bir anlaşma imzalanmıştır. İki fakülte arasında imzalanan MoU (Cultural, Scientific And Academic Memorandum Of Understanding) ile gelecekte üniversiteler arası öğretim elemanı ve öğrenci değişimi, Erasmus Anlaşması, ortak araştırma, bilimsel toplantı gerçekleştirme konularında ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu arada Bölüm öğrencilerimizin ziyaret sırasında edindikleri bilgilerden de yararlanarak hazırladıkları “Multimodal Transportation Systems: Sample Of Trieste” raporu misafirlerimize sunulmuştur.