Çocuk İstismarı ve İhmali: Temel Konular ve Türkiye'deki Uygulamalar
29.03.2011

Atılım Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından “Çocuk İstismarı ve İhmali: Temel Konular ve Türkiye’deki Uygulamalar” başlıklı bir panel düzenlendi.

25 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilen Panele Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Sosyal Hizmet Uzmanı Tülin Kuşgözoğlu, Çocuk ve Ergen Ruh Sağ.ve Hast. Uzmanı Prof. Dr. Runa İdil Uslu ve Avukat Hatice Kaynak konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar, çok boyutlu olması sebebiyle disiplinler arası bir yaklaşım gerektiren çocuk istismarı ve ihmali konusunu ruh sağlığı, toplum yapısı ve yasalar bağlamında ele alarak tartıştılar.

            Panelde, çocuk istismarının, çocukluğun değişen tanımıyla dünyada 60’lı, ülkemizde ise 80’li yıllarda gündeme gelmeye başladığı belirtilerek bugün kabul edilen dört farklı istismar türü (fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, ihmal) tanımlanmış olsa da çoğunlukla bunların aynı anda görülebildiğine dikkat çekildi. İstismarın önleme, tanı,  müdahale/tedavi süreçlerine ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere değinilen panelde, istismarın ruh sağlığı üzerindeki etkileri ele alındı.

İstismara uğramış olmanın ruh sağlığını her durumda etkilediğini belirten  konuşmacılar, bu etkinin istismarın türüne, süresine, istismar edenin istismar mağduruna olan yakınlığına ve istismar mağduru bireyin yaşına bağlı olarak değiştiğine ve çocukluk döneminde yaşanmış olan istismarın etkileri yıllar sonra da ortaya çıkabildiğini söylediler.

 Çocuk istismar ve ihmali konusunda Türk yasalarındaki düzenlemeler Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine dayandığı ve özellikle son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. Hem istismar mağduru hem de istismar eden bireylerin hak ve gereksinimlerinin gözetildiği adil bir sistemin kurulabilmesinin önemi vurgulanarak buna yönelik ülkemizde ve dünyada yapılmakta olan çalışmalara yer verildi.

Panel, Psikoloji bölümü öğrencileri ve öğretim elemanları başta olmak üzere Üniversitemiz personeli ve öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik temel konular ve Türkiye'deki uygulamalar hakkında bilgilendirilmesini sağlamıştır.

Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu’na, panelimize vermiş oldukları destek ve bu alandaki özverili çalışmaları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.