Beyin Gücü ile Beden Gücü Buluştu
25.03.2011

Atılım Üniversitesi ile Anadolu OSB arasında üniversite- sanayi işbirliğini öngören protokol imzalandı.

Türkiye’de bir sanayi bölgesi üretime geçmeden üniversite- sanayi işbirliğini gerçekleştirdi. Malıköy’de, tamamlandığında 15 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Anadolu OSB, Atılım Üniversitesi ile üniversite- sanayi işbirliği protokolü imzaladı.

Anadolu OSB ile Atılım Üniversitesi arasında, üniversite-sanayi işbirliğini öngören bir protokolün imza töreni öncesinde konuşan Organize Sanayi Bölgeleri Derneği ve Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, OSB'lerin Türkiye'nin önemli bir gerçeği olduğunu belirterek, Anadolu OSB'nin de Türkiye'deki 263 OSB'den biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de 148 OSB'de altyapının bittiğini, üstyapıya geçildiğini ve üretim yapıldığını, 980 bin kişiye istihdam sağlandığını anlatan Tuncay, diğer OSB'lerin ise boş olduğunu ve buralarda dünyanın kaynağının heba edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yaptığı Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Tuncay, Ankara'da sanayi yapılanmasının ağırlığının otomotiv, makine, makine imalat sektörüne yedek parça üretimi olduğunu belirterek, söz konusu anlaşmanın imzalanması ve Uzakdoğu faktörleriyle Avrupa ile rekabet şansının zorlaştığını dile getirdi. Anadolu OSB'deki çalışmalar hakkında bilgi veren Tuncay, 410 hektar büyüklüğündeki OSB'de 110 hektarlık alanda altyapının bitirildiğini, Ağustos ayında üst yapıya hazır parsellerin yatırımcılara teslim edileceğini bildirdi.

Ankara'nın avantajları olduğunu, ancak dezavantajlarda yaşadıklarını kaydeden Tuncay, kamu vergisini, Ankara'daki vergi dairelerine ödediği için, Ankara'nın kalkınmada öncelikli yöre kapsamından çıkarıldığını, bu nedenle şehrin sadece genel teşviklerden yararlandığını, özel teşviklerden yararlanamadığını söyledi. Tuncay, OSB'lerin mutlaka desteklenmesi, OSB yatırımcılarına mutlaka pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini de dile getirdi. 

OSTİM VE İVEDİK OSB YAPILANMASINA ÖRNEK GÖSTERİLEMEZ

Konuşmasında Ostim ve İvedik OSB'lerin OSB yapılanmasına örnek gösterilemeyeceğine de belirten Tuncay, ''Çünkü hiçbir OSB'de duvarlar komşu olmaz. Parseller komşu olur, bir parseldeki olay, diğer parseli etkilemez'' diye konuştu.

Anadolu OSB'nin Ostim'deki olaylardan ders çıkardığını da kaydeden Tuncay, olaylardan etkilenen iki işletmeye yardımcı olmaları gerektiğini düşündüklerini ve söz konusu işletmelere Anadolu OSB'de yatırım yapabilmeleri için 2 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli kamulaştırma değeri üzerinden arsa rezervasyonu yaptıklarını sözlerine ekledi.

ÖZGENOĞLU: İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE İÇİN MODEL OLACAK

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu da Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinin istenilen düzeyde olmadığına dikkati çekti. Bu sorunun aşılması için Türkiye'ye özgü kavram ve süreçlere dayalı yeni modellerin, deneyimlerin ortaya konmasının önemini vurgulayan Özgenoğlu, Atılım Üniversitesi’nin sanayi ile işbirliği yönünde çalışmalar yaptığını anlattı. Bu çerçevede Anadolu OSB ile bir işbirliği oluşturduklarını belirten Özgenoğlu, ''Bu işbirliğinin üniversite-sanayi işbirliği konusunda yeni bir model olacağı umudunu taşıyoruz'' dedi.

Özgenoğlu, bu işbirliği çerçevesinde üniversite olarak başta Anadolu OSB'nin kurumsal gelişimine katkıda bulunmayı, üniversitenin laboratuvarlarını paylaşmayı, birlikte bilimsel araştırma ve sanayi kapasite geliştirme çalışmaları yapmak istediklerini kaydetti. Özgenoğlu, Anadolu OSB'nin de bu süreçte öğrencilerinin yetişmesi ve gelişiminde iş bulma ve istihdam olanaklarının artırılmasına katkıda bulunacağını düşündüklerini ifade etti.

Daha sonra, Anadolu OSB Başkanı Tuncay ile Atılım Üniversitesi Rektörü Özgenoğlu üniversite-sanayi işbirliğini öngören protokolü imzaladı.

Protokol imza töreninden sonra Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, “Organize Sanayi Bölgelerinin KOBİ’lerin Gelişimindeki Rolü” konulu bir sunum yaptı.

www.anadoluosb.org.tr