Üniversitemiz Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi (MŞMM) WIN EURASIA Fuarındaydı
20.03.2018

MŞMM, 15-17 Mart 2018 tarihlerinde İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen WIN EURASIA fuarına katıldı.  Üniversitemizden MŞMM Müdürü Dr. Besim Baranoğlu, MŞMM Araştırma Mühendisi Hasan Safa Çavuşoğlu ve ARGEDA Transfer Ofisi Proje Geliştirme Farkındalık Uzmanı Sema Hüseyin’in katıldığı ve savunma sanayi sektörünün önde gelen firmalarının projelerinin sergilendiği fuarda, katılımcılar Atılım Üniversitesi standına yoğun ilgi gösterdi.

Yaptıkları projeler ve ortaya çıkarla ürünlerle önemli bir merkez olarak kendini kabul ettiren Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezimizin Müdürü Dr. Baranoğlu, fuara katılan İHA muhabirlerine röportaj vererek MŞMM bünyesindeki projelerden bahsetti.

İHA’ya projeleriyle ilgili bilgiler aktaran Dr. Baranoğlu, metal şekillendirme işlemlerine yönelik birçok firma ve kurumla Ar-Ge çalışmaları yürütüldüğünü ifade ederek, "Özellikle yeni alaşımlar yeni malzemeler ve bu malzemelerin şekillendirilme teknikleri üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi. Metal şekillendirme işlemlerinin temelde beyaz eşya ve otomotivden başlayarak geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Baranoğlu, "Günümüzde en çok dikkat çeken uygulamaları savunma sanayiinde gerçekleştiriyoruz. Metal şekillendirme yöntemleri Savunma sanayiinin pek çok alanında kullanılabilir ve kullanılmaktadır. Uzay ve havacılıktan başlayarak zırh malzemelerine kadar pek çok alanda metal şekillendirme işlemlerini kullanabiliyoruz. Bunların arasında tank ya da bir zırhlı aracın yüzeyinde zırhın şekillendirilmesinden bir uçağın yüzeyindeki çok ince sacların şekillendirilmesine kadar pek çok alanda metal şekillendirme işlemlerini görebiliyoruz. Biz merkez olarak özellikle yeni alaşımların şekillendirilmesi ve şekillendirmede yeni ve alternatif yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Savunma sanayinde kullanılan pek çok malzeme özel alaşımlar ve bunların başka yöntemlerle üretilmesi çoğunlukla atıkları çok fazlalaştırıyor. Özellikle titanyum gibi malzemelerden bahsettiğimizde bu malzemeyi kaybetmeyi çok fazla istemiyoruz. Bunu yanında şekillendirme yöntemleri, diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında, genellikle malzeme özellikleri iyileştiren bir yöntemdir. Aynı zamanda biz bu merkezde test ve analiz hizmetleri de sağlıyoruz. Örneğin roket uygulamalarında çok karşılaşılan yüksek sıcaklıklardaki mukavemet özellikleri bizde tespit edilebiliyor. Bu da ayrı bir çalışma alanımız. Zırh çeliklerinin şekillendirmesi üzerine çalışıyoruz. Titanyum malzemenin dövülerek şekillendirilmesi üzerine bir proje merkez desteği ile devam ediyor. Bunlar özellikle bizim yerli ve milli alaşım geliştirme ve şekillendirme çalışmalarımız için değerli katkılarımız" diye konuştu.

Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezimiz, savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda kullanılan metal şekillendirme teknikleri ile malzeme kaybını en aza indirgiyor. Teknik, uzay havacılıktan başlayarak zırh çeliklerine kadar birçok alanda metal şekillendirme işlemlerinde kullanılabiliyor.