Üç Boyutlu Yazıcılar ve Savunma/Havacılık Sanayii Zirvesi Başarıyla Gerçekleşti
27.10.2017

Katmanlı imalat teknolojileri konusunda dünya çapında önemli konumlardaki bilim insanları ve sektörün önde gelen kuruluşlarından temsilciler, Form Makina’nın ana sponsorluğunda ve Netform desteği ile üniversitemiz kampüsünde buluştular. Ülkemizin önde gelen on beş üniversitesinden bilim insanlarını ve sektörde lider firma temsilcilerini ağırladığımız “İleri Mühendislik Malzemeleri ve Katmanlı İmalat Teknolojileri Çalıştayı”, 27 Ekim 2017 Cuma günü Kadriye Zaim Konferans Salonunda saat 9:30’da başladı ve 17:00’a kadar sürdü.

MŞMM ve Form Makine tarafından düzenlenen çalıştayda, konularında uzman yaklaşık 130 kadar bilim insanı ve sanayici bilgi ve tecrübelerini paylaşarak, geleceğe yön verecek imkân ve işbirlikleri ile ilgili görüşmelerde bulundu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Eryılmaz ve ARGEDA - Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Akay'ın da katıldığı toplantıda katmanlı imalat teknolojileri ve üç boyutlu yazıcıların gelmiş olduğu noktaya dikkat çekildi. Çalıştay, Türkiye’de bu kapsamda günümüze kadar gerçekleştirilen en geniş katılımlı etkinlik olmasıyla büyük önem taşıyor.

MŞMM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Besim Baranoğlu ve Form Makina 3D Yazıcılar Ürün Müdürü Sadık Sinan Koşumcu, etkinliğe katılan Doğan Haber Ajansı'na röportaj vererek muhabirlerin sorularını yanıtlandırdı. İlgili haber için tıklayınız.

Üç Boyutlu Yazıcılar ve Savunma/Havacılık Sanayii ile İlişkisi

Üç boyutlu yazıcılar, giderek hayatımızın her alanında kullanılmaya başlayan bir teknoloji. Mücevherlerin, diş protezlerinin ve hatta vücut içi implantların, kişiye özel spor malzemelerinin, örneğin spor ayakkabılarının ya da kayak aletlerinin imalatı gibi pek çok alanda üç boyutlu yazıcılar giderek yaygınlaşıyor. Kişiselleştirme avantajının yanı sıra, istekleri çok daha zor olan özel alanlardaki kullanımları ile üç boyutlu yazıcılar, ya da daha farklı bir isimle, katmanlı imalat teknolojileri, dikkatleri giderek üzerine çekiyor. Havacılık, uzay ve savunma sanayiine yönelik olarak, ileri malzemelerin katmanlı imalat teknolojileri ile fonksiyonel parça yapımında kullanımı çok özel avantajlar sunuyor. Bir çok alt parça yerine entegre tek parçadan üretim dolayısıyla montaj ihtiyacının ve ömür kısıtlayan birleştirme işlemlerinin azaltılması, ağırlık azaltımı, tasarımdan imalata hızlı geçiş gibi avantajlar nedeniyle üç boyutlu yazıcılar bu sektörlerin ilgisini giderek daha fazla çekiyor.

Türkiye de dünya ile neredeyse eş zamanlı olarak katmanlı imalat teknolojilerini farklı sektörlerde, farklı uygulamalar için kullanarak takip ediyor. Bu konuda, potansiyelin özellikle çok yüksek olduğu havacılık, uzay ve savunma sanayiine yönelik katmanlı imalat teknolojileri konusunda milli yol haritası oluşturmanın ve bu konudaki işbirliklerini geliştirmenin, ülkemiz için artık bir gereklilik olduğu vurgulanıyor.