baskent ankara
26.10.2009

?

Başkent Ankara, “19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Geçiş Sürecinde” Ele Alındı…..

Kuvayı Milliye Haftası nedeniyle Atılım Üniversitesi Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak ÇANKAYA Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Yöneticisi Ömer Türkoğlu’nun katıldığı “19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Geçiş Sürecinde Ankara” konulu konferans 14 Ekim 2009 Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Tanzimatın ilanıyla birlikte başlayan yenileşme sürecinde sosyal ve kültürel alandaki en önemli gelişmelerden vilayet matbaaları ve gazeteleri açısından Ankara’da ilk gazetenin 1871yılının ikinci ayında başladığına değinen Türkoğlu, o dönemde gazetelerde yer alan yazılar dikkate alındığında, her alanda yaşanan reform çalışmalarının Ankara’da da yürütüldüğünü, ancak vilayet tarafından gazetelere çeşitli sınırlamalar getirilebildiğini belirtti.
18. yy’da tiftik keçisi tüyü (sof) üretimi ve ticareti ile zenginleşen yabancı uyruklu tacirlerin bulunduğunu, bu kesimlerin Ankara’nın sosyo-ekonomik yapısının değişimini hızlandırdığını belirten Tükoğlu, Ankara’da 19. yy’da Yahudi, Rum ve Ermeni cemaatlerinin bulunduğunu, Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar bu cemaatler içinde en kalabalık olanının Ermeni cemaati olduğunu ifade etti.

19. yüzyılın ekonomik, siyasi, sosyal gelişmelerine dair çeşitli bilgiler veren Türkoğlu demiryollarının Ankara’ya ulaşmasıyla her alanda daha hızlı gelişmelerin yaşandığını kaydetti.