Beypazarı'nda Mimarlık Buluşması:“Üniversite-Toplum ilişkisi: Mimarlık Eğitimi”
19.06.2015

Mimarlığın toplumla kurduğu ilişkilerin dengeleri, fiziksel çevre ile toplumsal çevrenin duyarlılıkları ile birlikte ele alınır. Bu birliktelik, kentsel yaşamı kentsel tarihin “ÖZ”üne  yaşam ile fiziksel yapı bütünlüğünde ulaştırabilmek amacıyladır.

Bu amacın bir deneyimi olarak  Atılım Üniversitesi GSTM Fakültesi Mimarlık Bölümü MMR301 ve MMR302 Mimari Tasarım dersi öğrencileri “Beypazarı Tarihi Kent Merkezi İçinde Geleneksel Sanatlar Merkezi” ve “ Beypazarı Sosyal ve Kültürel İletişim Merkezi” konulu mimari tasarımlarını  kentsel çağdaş yaşamı strüktüre edecek mekanlar olarak tasarladılar.

Bu tasarım grubunu Sevgi Lökçe, Mehmet Soylu, Hakan Evkaya birlikte yönettiler.

Öğrenci tasarımlarında, kentin fiziksel yapısının karakteristiklerinin mimarlığın  “YER” ile kurduğu  ilişkilerde öne çıkarılması ve Beypazarı kentinin anonim mimarisinin karakteristiklerine çağdaş özgün yanıtlar içeren tasarımlarla toplumun  yaşam kültürüne katkı sağlanması öngörülmüştür.

Kentin coğrafyası, topoğrafyası, demografik hareketleri, ekonomik gelişmeleri, inşaat ve imar hareketleri, yeni planlamaları ve çağdaş yaşamı yeniden strüktüre edecek mekanları o YER’e ait  yaratma deneyimleri mimarlık öğrencilerinin analiz çalışmalarında ele alınarak binalar veya bina grupları farklı ölçek düzeylerinde kentle ilişkileri, karmaşık ve çok işlevli bina programlarının oluşturulması ve çözüm önerileri, farklı strüktür, konstrüksiyon ile üretim biçimlerinin  tasarım problemleri  güncel mimarlık söylemleri ile öne çıkarılmıştır. Yapı ölçeğinde işlev- kültür- mekan- biçim- iç ve dış mekan-açık, yarı açık, kapalı mekan ilişkileri yeniden kurgulanarak tasarlanmıştır.

“Beypazarı Şenlikleri “ kapsamında toplumla paylaşılan SERGİ, öğrenciler ve toplumun çeşitli katmanlardaki bireyleri ile mimarlığın, mimarlık eğitiminin paylaşıldığı bir ortamın yaşandığı aktif bir buluşma platformuna dönüşmüştür.