Oyuncak Tasarımı Atölye Çalışması / Çalıştayı
13.05.2015

ETMK ile Çankaya Belediyesi arasında sürdürülen Endüstri Ürünleri Tasarımı meslek alanı ile yerel yönetimlerin ne tür işbirlikleri temelinde bir araya gelebileceği konusunda bir model oluşturmak amaçlı görüşmeler doğrultusunda işbirliği başlangıç projesi olarak Çankaya Belediyesi bünyesinde bulunan Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesinde (Çaçoy) engelli çalışanlar tarafından doğal malzemeler ile üretilebilecek ürün fikirleri geliştirmek amaçlı (örn: doğal ahşap oyuncak, Kağıt hamuru ve kalıp baskı yöntemi ile üretilebilecek hatıra obje vb.),Ankara’da bulunan Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleri öğrencilerinin katılımı ile bir atölye çalışması gerçekleşmiştir.

Atölye çalışması 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü Çaçoy atölyesinin de içinde yer aldığı Öveçler Çankaya Belediye Sosyal Projeler binasında yürütülmüştür. 

Atölye çalışmasına bölümümüz 2. ve 3. Sınıf öğrencilerinden 6 gönüllü katılmıştır. Aynı şekilde ODTÜ’den 3, TOBB ETÜ’den 6 ve Gazi Üniversitesi’nden de 1 öğrenci katılım sağlmıştır.

Not: Çaçoy ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için http://www.cankaya.bel.tr/oku.php?yazi_id=13 adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

ATÖLYE ÇALIŞMASININ AMACI

Çankaya Belediyesi bünyesinde bulunan Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesinde (ÇAÇOY) engelli çalışanlar tarafından doğal malzemeler ile üretilebilecek ürün fikirleri geliştirmek amaçlı (örn: doğal ahşap oyuncak, kâğıt hamııru ve kalıp baskı yöntemi ile üretilebilecek hatıra obje vb.) Ankara’da bulunan Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleri öğtencilerinin katılımı ile bir atölye çalışması yürütülmesi.

Öğrenciler Tarafından Yapılan Projeler.

Katımcılardan kura ile belirlenen 3'er kişilik gruplar oluşturuldu.  Her grup atölye çalışmasını yürüten bölüm temsilcileri tarafindan yönlendirildi. Atölye çalışmasında doğal ahşap oyuncak, kâğıt hamuru ve kalıp baskı yöntemi ile üretilebilecek hatıra obje vb. kategorilerde ürün fikirleri beklenmekle beraber öğrencilere bu konuda bir sınırlama yapılmadı.

ÇALIŞTAY PROGRAMI / TAKVİM

Tarih: 09.05.2015

09:00 - 10:00 : Öğrenci ve çalıştay yürütücülerinin tanışması- Atölye hakkında bilgilendirme

10:00 - 11:00 : Beyin fırtınası, kavramsal çerçeve ve ilk fikirlerin oluşturulması

11:00 - 12:00 : Ortak Proje Fikrinin kararlaştırılması

12:00 - 12:30 : Her grup tarafından proje tanımlarının belirlenmesi

12:30 - 13:30 : Yemek Arası

13:30 - 17:00 : Projenin Geliştirilerek Sonuçlandırılması (Eskiz-Mockup-Modelleme vb.)

17:30 - 19:30 : Proje Sunumları

 

Sunumda Beklenenler

  • Ürünün ve parçalarının üç boyutlu görselleri
  • Ürünün ve parçalarının 1/1 ölçekte teknik çizimleri
  • Ürünün parçalarının 1/1 ölçekte maketleri

Çalıştayın Yürütücüleri:

Gazi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlileri

Damla AKTAŞ
Zeynep YALMAN
Merve YAVUZ
Ebru GEDİK

Çalıştay sonunda sunumlar Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı, Çaçoy yetkilileri, çeşitli öğretim elemanları ve ETMK temsilcisi uzmanlardan oluşan bir jüriye yapılmış ve Çalıştay katılmcıları ile sunumları değerlendiren jüri tarafından yoğun ilgi ve beğeni ile izlenmiştir.

Çankaya belediyesi işbirlilerine açık olduklarını ve benzer çalışmaların devamının gelmesini arzuladıklarını belirtmiştir.