Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Bursa Teknik Gezisi
04.05.2015

17 Nisan 2015, Cuma günü sabah Ankara’dan yola çıkıp Bursa’ya ulaşılması ile başlayan süreçte Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2. Sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup ve Öğretim Görevlisi Filiz Özsuca ile Araştırma Görevlisi Ezgi İlhan önce Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan CADEM Prototip ve Modelleme Merkezinde bir ziyaret yaptı. CADEM A.Ş. yetkililerinin sunumu ile Endüstriyel Tasarım ve Modelleme, Prototip aşamaları sürecinin nasıl işlediği ve ne tür katkıları olduğu konusunda bilgi alındı.

Daha sonra Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan İNOKSAN Endüstriyel Mutfak A.Ş. fabrikası gezildi. Bu fabrikada seri olarak ve özel üretimlerin sürecini fabrika müdürü tarafından yapılan sunum yardımı ile izlendi. Ham madde olarak fabrikaya girilişinden üretilip depolamaya varıncaya kadar olan süreç incelendi. İNOKSAN olarak Endüstriyel Tasarım’a verilen önem dikkat çekiciydi. Farklı kurum ve okullarla yapılmış olan tasarım çalışmalarından örnekler paylaşıldı. İleriye yönelik Atılım Üniversitei ile de ortak proje, ve çalışmalar konusunda prensipte anlaşma yapıldı.

Bursa gezisinin ikinci günü olan 18 Nisan 2015 Cumartesi günü tarihi dokuyu ve Osmanlı mimari ve sanat örneklerini görmek amacıyla Ulu Cami, Orhan Cami, Koza Han’ın da içinde bulunduğu tarihi bölge ile Yıldırım ileçesinde yer alan Muradiye Külliyesi gezildi.

Bursa gezisinin son ama en etkili aşaması ise Tofaş Anadolu Arabaları müzesi oldu. Bursa Yıldırım ileçesinde yer alan ve 19. Yüzyıldan kalma eski bir ipek fabrikasının restore edilerek müzeye dönüştürülmesi ile oluşan kompleks içinde Tofaş tarafından Anadolu’da bulunan ilk araba parçalarından yola çıkarak günümüzde üretilen son Tofaş aracına kadar kronolojik olarak kurgulanmış etkileyici bir sergiyi gezme şansı yakalandı. Türkiye coğrafyası içinde üretilen ve kullanılan farklı işleve ve kültürel alt yapıya hitap eden araçların ürün gelişimini izleyabilecek bir ortam bulunuyordu. Özellike tasarımdaki farklılaşma ve gelişimi izlemek açısında son derece öğretici bir tur oldu.