Ersin Özince Atılım Üniversitesi’nde Konuştu
08.04.2015

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Atılım Üniversitesi’nde 7 Nisan 2015 tarihinde “Girişimcilik ve Yenilikçilik” konusunda verdiği seminerde Türkiye’nin genç nüfusa sahip olmasının avantajları olduğunu; ancak bilgi çağında yaşamamızın gereği olarak entellektüel birikimi artırmak gerektiğini vurguladı.

Gayri safi milli hasıladan araştırma geliştirme çalışmalarına ayrılan payın, ülkemizde, OECD ve Avrupa Birliği ortalamasının altında olduğunu belirten Özince, bilim ve mühendislik alanında dünyada yapılan yatırımların dörtte birinin Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştiğini; Rusya da dahil olmak üzere pek çok ülkenin, girişimcilik alanında geçmişe kıyasla daha çok yer almaya başladığını ve dünya çapında rekabetin arttığını ifade etti. Girişimcilerin, başarı için sektöre giriş ve aynı zamanda çıkışa dair doğru adımlar atması gerektiğinin altını çizen Özince, dünyadaki bilimsel, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğine dikkat çekerek,Güney Kore’li girişimcilerin başarısının ardında istikrarın, toplumsal normların ve esas olarak da inovasyonun bulunduğunu söyledi.

Türkiye’deki genç girişimcilerin risk alma cesareti ve şartlara uyum sağlama bakımından oldukça istekli ve avantajlı olduklarını belirten Özince, devletin girişim ortamını destekleyici, istikrarlı, fırsat eşitliği sağlayan politikalarla yatırımcıların ihtiyaç duydukları güveni oluşturması ve artırması lazım geldiğine değindi ve adalet, şeffaflık, devlet politikalarının değerlendirilme biçimi, sokak/kadın cinayetleri gibi problemlerin çözülmesinin, girişimcilik ortamı bakımından önemli  olduğunu vurguladı. Atatürk’ün bilime, akla, çağdaşlığa, gençliğe güvenine dair söylediklerini tekrarlayarak sözlerine son veren Özince, bu ilkelerin hala belirleyici olması gerektiğinin altını çizdi.

Bir soru üzerine İş Bankası çalışanlarının ve yöneticilerinin kalitesini; Atatürk’ün çağdaşlık çizgisinin mirasını sadakatle devam ettiren bir kurum olmalarına bağlayan Özince, Kuruma girişin ve yükseltmelerin sınavla olduğunu, liyakata dayalı bir sistem benimsediklerini ifade etti. İş Bankasındaki kadın yöneticilerin yüzde 70 civarında olduğunu açıklayan Özince, Bank Asya konusundaki bir başka soruya verdiği cevapta finans sektöründe ülkemizdeki düzenleyici kurumların büyük oranda uluslararası normlar tarafından şekillendiğini, standartların titizlikle uygulandığını vurguladı. İş Bankası da dahil olmak üzere ülkemiz bankalarının hemen hepsinin ülkemizde ve yabancı ülkelerde istenen belgeleri temin edebilecek kapasitede bulunduğunu ifade eden Özince, İş Bankası hakkında çıkan dedikoduların ise asılsız olduğunun ortaya konulmasının banka yöneticileri ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, meseleye devlet otoritelerince de sahiplenilmesi ve konunun soruşturularak, doğrusunun bizzat devlet otoriteleri tarafından açıklanması gerektiğini söyledi.

Bir başka soruya verdiği cevapta da, bankacılığın uluslararası ilişkilerden etkilendiğini ifade ederek, yabancı bir ülke ile bozulan politik ilişkilerin, o ülke bankasının ülkemizde vereceği kredilere de olumsuz yansıyabileceğini vurguladı. Politik atmosferin ekonomi ile yakın bağlantısı olduğunu vurgulayan Özince, uluslararası ilişkilerin karşılıklılık ilkesi ve menfaatler gözetilerek yürümesi gerektiğini belirterek, biraz ulusal düşünmede fayda olacağını ve istikrarlı bir girişimcilik ortamı bakımından bankacılık sektörü de dahil olmak üzere ulusal sermayenin desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Konuşmanın ardından Ersin Özince’ye Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu tarafından plaket takdim edildi.