“Girişimcilikte Etik” Paneli
06.05.2014

İşletme Fakültesi ve ARGEDA –TTO işbirliğinde Girişimcilik Serisi’nin 5. Etkinliği kapsamında emal  Zaim Konferans salonunda ‘Girişimcilikte Etik’ konulu bir panel gerçekleştirildi.

 5 Mayıs 2014 Pazartesi günü gerçekleşen panele, Yakupoğlu Deri Sanayi A.Ş. yönetim kurulu başkanı  Vedat Yakupoğlu, Linkim Kimya Ltd. Şirketi sahibi Aylin Oray ve KPMG vergi denetim uzmanı Şaban Küçük katıldı. İşletme Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Elif Kalaycı’nın panelistleri tanıtımından sonra ilk soru girişimcilerin karşı tarafta etki bırakmak adına nasıl davranmaları ile ilgili oldu.  Girişimciler oldukları gibi mi görünmeliler, yoksa olmadıkları gibi görünseler de olur mu? Sayın Vedat Yakupoğlu ve Aylin Oray girişimcilerin kesinlikle olduğu gibi görünmeleri gerektiği hususunda birleştiler ve sadece girişimcilerin değil iş başvurusu yapan kişilerin de olmadıkları gibi görünmelerinin kendilerine avantaj sağlamadığını tersine bu yaratılan imajın altının doldurulamadığı durumlarda kişi hakkında negatif izlenim oluştuğunu belirttiler.

İkinci soru iş hayatında girişimcilerden iş yaptıkları kurum veya kişilerce talep edilebilen  ‘hediye’ veya bazı ‘zor talepler’ ile ilgili idi. Panelistlerimiz bu tür hediyelerin ancak işlerini düzgün yapmayan kişilerce talep edileceğini ve gerekmedikçe bu taleplerin karşılanmaması gerektiğini söylediler. Ancak iş hayatının birinci kuralının ‘işin sürdürülebilir olması’ olduğunu hatırlatarak bazı taleplerin karşılanmasından kaçınılamayacağını belirttiler.

Son olarak Şaban Küçük, Türkiye’nin ‘orta sınıf geliri’ tuzağında olduğunu ve buradan çıkmak için kendi markalarımızı yaratmamız gerektiğini, bu konuda etik sahibi girişimcilerin rolünün önemli olduğunu belirtti. Apple, Amazon gibi firmaların müşterilerinin güvenini kazanmak için ayrı bir özen gösterdiklerini ve bizim girişimcilerimizin de ‘vurkaç’ yapmaya değil, ‘sürdürülebilir değer’ yaratmaya önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Bir ülkedeki mükellef sayısının nüfusa oranının artmasının o ülkede kişilerin istediklerini devletten talep edebilir konuma gelmelerini sağlayacağını belirtti.