TBMM ve Atatürk Konferansı
29.04.2014

TBMM Açılışının 94. Yıldönümü nedeniyle Atılım Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğunun düzenlediği “TBMM ve Atatürk” konulu konferansı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Reşat Öztürk verdi.

Avrupalı büyük devletlerin ülkemizi kendi aralarında bölüşmek amacıyla yaptıkları gizli anlaşmaları belirttikten sonra Mondoros Mütarekesi ile Anadolu’nun nasıl işgal edildiğini açıkladı.

Mustafa Kemal (Atatürk’ün) Milli Mücadeleyi başlatarak Amasya Genelgesi, Kongreler hakkında bilgi vererek ulusal dirilişin nasıl başladığını dile getirdi.

İstanbul Hükümeti ile işgal güçlerinin Anadolu’da başlayan direniş hareketini yok etmek amacıyla yaptıkları işbirliklerini belirterek 16 Mart 1920’de İstanbul’un resmi işgaline sebep olan Misak-ı Milli İlkelerinin önemini belirtti.

Ankara’da açılması planlanan TBMM açılışına engel  olmak, iç isyanların çıkmasını sağlamak için Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendinin 11 Nisan 1920 de yayınladığı Fetva ile bu fetvaya karşı Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat Hocanın oluşturduğu din kurulunun karşı fetvasını hazırlanışını ve ulusal bağımsızlık savaşındaki önemini açıkladı.

TBMM nasıl bir seremoni ile açıldığını hikaye ederek, I. TBMM’nin özelliklerini belirterek, bu günün siyasal ve tarihsel önemini  açıklayarak, katılımcıların “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını” kutladı.