“50 Kuruş Sermaye ile İlk İşimi Yaptım” Yarışması
25.03.2014

25 Mart 2014 Salı günü “Tübitak 1601 Girişimcilik Eğitimi” Projesi kapsamında “50 kuruş sermaye ile ilk işimi yaptım” yarışması düzenlendi.

Yarışmacılar bir hafta öncesinden Elif Kalaycı’nın ofisinin kapısında asılı listeye 4 kişilik takımlarını kayıt ettirdi. 25 Mart Salı günü saat 11:30’da İşletme Fakültesi kantininde kayıt yaptıran 10 takımdan 8’i hazır bulunuyordu.

Elif Kalaycı her takıma 50 kuruşlarını verdi ve takımlar ilk işlerini yapmak üzere dağıldılar.

İki saat boyunca araba camı silme, fal bakma, çikolata, sakız satma, su satma gibi işler yaptılar.

Üçüncü olan takım SAKABA 50 kuruşları ile üniversitenin yanındaki marketten bez alıp atılmış şişelere tuvaletten doldurdukları su ile 5 liraya araba camı sildiler. Aslında bir ara o kadar çok iş yapmışlar ki arabalara yetişemeyip diğer takımları yarı fiyatına eleman olarak almayı bile düşünmüşler. Bu sayede toplam 148 TL kazandılar.

İkinci takım 2B2K 50 kuruşları ile üniversitenin dışından çiçek tohumu satın almışlar ve üniversitede tohum satarak 266 TL kazandılar.

Birinci takım Akina ise kantinlerde niyet çekilişi yapmış, fal bakmışlar ve bunlardan kazandıkları para ile de su alıp su satmışlar. Bu şekilde iki saat içinde 279,5 TL kazandılar.

Yarışmadaki en ilginç nokta bir takımın yaptığı iş ile iki saatte 587,5 TL kazanması oldu. Ama diğer takımlar bu takımın yaptığı işi ‘etik’ bulmadıklarını belirttiler ve bu takım kendiliğinden yarışmadan çekildi. Bu sayede girişimcilik sırasında gerçek hayatta da karşılaşabilecekleri etik değerler çatışması konulu bir ders de yaşanmış oldu. Tüm katılımcıları tebrik ediyoruz. 50 kuruş sermaye ile ilk işimi yaptım yarışması tekrar farklı fakültelerde yapılacaktır. Katılmak isteyenler duyurularımızı takip edebilirler.