Grafik Tasarımı Bölümü GRT 305 Özgün Baskıresim Dersi Öğrenci Çalışmaları Sergisi
18.03.2014

Grafik Tasarımı Bölümü öğrencilerinin Özgünbaskı  dersinde ürettikleri yüksek baskı tekniğindeki çalışmaları, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Alanında sergilendi. Sergi açılışına Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Fakülte Dekanı, öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

18 Mart 2014 Salı günü gerçekleşen serginin açılış konuşmasını yapan Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Himmet Gümrah, Özgün baskı tekniğinin binlerce yıl önce, insanlar tarafından konut olarak kullandıkları Mağara duvarlarına yapılmış olan el baskılarının, baskı resim sanatının arketipleri olarak değerlendirebileceğini belirterek, “Tarihsel Perspektiften bakıldığında baskı resim, Japonya ve Çin’ de özgün bir sanat formu olarak kullanılmakta iken, Avrupa’ da çoğunlukla ticari amaç için bir çoğaltma tekniği (röprodüksiyon) olarak değerlendirilmiştir. 1900 yılların başlarında Avrupalıların ticari ve kültürel etkileşimler dolayısı ile Japon Baskıları ile karşılaşmalarının ardından, baskı resim sanatının Avrupa’ da da bir sanat formu olarak yaygınlaşmaya başladığını görülür. Ancak zaman içinde, baskı resme özgü çoğaltılabilirlik özelliği, hem baskı resim sanatı hem de baskı resim sanatçıları için “ özgünlük “ konusunda sorunlar yaşanmasına karşın numaralama yöntemi sayesinde bunun aşıldığını” söyledi.

Gümrah konuşmasında, Güzel Sanatların bir dalı haline gelen Baskıresim sanatı, çoğaltılabilirlik özelliği ile geleneksel olarak YÜKSEK BASKI (Ağaç – Linol – Strafor, Tipo Baskı), ÇUKUR BASKI (Metal Baskı, Gravür), TAŞ BASKI ve ELEK BASKI (Serigrafi) teknikleri olarak belirlendiğini söyleyerek, SAYISAL Tekniklerin (Ofset Baskılar- Fotoğraf vb.) eklenmesiyle bu teknik yaklaşımlar alanı çeşitlendirmeye devam ettiğini vurguladı.

Sergide özellikle Yüksek Baskı tekniğinde uygulanmış Linol baskılar ziyaretçileri ile buluştu.