Atılım Üniversitesi 2011-2012 Akademik Yılına Merhaba Dedi
30.09.2011
Atılım Üniversitesi 2011-2012 Akademik Yılı Açılış Töreni 29 Eylül 2011 Perşembe günü saat 10.00’da Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Mütevelli Heyeti, Rektör, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri, Personel ve Öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu; 2011-2012 Akademik Yılı’nın eğitimde 15 yılımız olduğunu, bu sebeple yeni akademik yılın açılış töreninin üniversitemiz için ayrı bir öneme sahip olduğunu, bu yılı yaşıyor olmanın sevinç ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek sözlerine başladı.
Günümüzde üniversitelerin çağın gerekliliklerini karşılamanın yanında bilimsel gelişime destek olmak, öte yandan sorgulayan, özgürlükçü ve küresel gerçeklikleri iyi okuyan güçlü bireyler yetiştirme işini de iyi yapan birer kurum olmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Atılım Üniversitesi’nin bu amaçla başlattığı Hayata Atılım Projesi’nden bahsetti.
Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Hayata Atılım Projesi adı altında yürütülecek konferanslar ve özel sunumlardan oluşan program ile; Atılım Üniversitesi öğrencilerinin dünyadaki son gelişmeleri, güncel bakış açılarından ve yönlendirmelerden öte, derinlikli yorumlarla ve bilgilerle takip edebilen, aydınlanması ve “Dünyayı Okuyan” bireyler haline gelmelerini amaçladıklarını söyledi.
Geçtiğimiz yılın üniversitemiz için “Araştırma Yılı” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, üniversitenin kendi olanaklarıyla başlattığı, yeni araştırma destek programları olan, BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri), ALP (Araştırma Laboratuarları programı) ve önceki yıl başlatılan LAP (Lisans Araştırmaları Programı) ile “Atılım’ın İz Bırakan 50 Öğrencisi” projelerini ve “Başarıyı Paylaşım” programı adıyla başarı bursu alan öğrencilerimiz için hedeflenen projelerden bahsetti.
2011-2012 Akademik Yılı’nın “Eğitimde Atılım Yılı’mız” olacağını ifade eden Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu etkin bir öğrenme yöntemi olan Mobil Eğitim Sistemi’nin kapsamını anlatarak uygulamaya geçirilen öğrenme ve içerik yönetim sistemi olan Moodle kullanımını aktardı.
Ankara Devlet Konservatuarından akademisyenlerin klasik müzik dinletisi ile devam eden törende yılın ilk dersi verildi ve yeni akademik yıla “merhaba” denildi. Her yıl geleneksel olarak verilen ilk ders, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Batum Menteşe tarafından “Küreselleşme: Değişen Üniversite ve Fen Edebiyat Fakülteleri ” başlığıyla gerçekleştirildi. 1990’lı yıllara kadar dünyada çok da ciddiye alınmayan “küreselleşme” olgusu, yaşamlarımız her gün daha fazla değişime zorlandıkça, 2000’li yıllarla birlikte tüm nüansları ile tanımlanmaya ve tartışılmaya başladı diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Oya Batum Menteşe kavram olarak küreselleşmenin geçen yıllar içerisinde akademik yaklaşımlar ile dünyada nasıl ele alındığını anlatarak, üniversitelerin küreselleşme olgusu içerisindeki konumlarına değindi. Her şeyden önce, değişen bir dünyaya uyacak bir üniversite vizyonu ve modeli geliştirmek zorunludur diyen Prof. Dr. Oya Batum Menteşe, bu zorunluluk tüm ülkeleri “yükseköğretim” paradigmalarını değiştirmeye zorlamaktadır, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmayı hedefleyen Türkiye’nin böyle bir sistemin içinde yer alması da gereklidir dedi. Dünyada ve Türkiye’de tarihsel perspektifle Fen Edebiyat Fakülteleri’nin durumunun analizini yapan Prof. Dr. Oya Batum Menteşe, eğitimin kalitesi artık üniversiteden-üniversiteye, fakülteden-fakülteye, bölümden-bölüme farklılık arz etmektedir, her ne kadar yeni paradigmada üniversiteler arasındaki farklılığa pozitif yaklaşılsa da bu farkın kalitede olmasının herhalde istenen bir sonuç olmadığını sözlerine ekledi.
İlk dersin bitiminde akademik yayın yapan öğretim üyelerine ödülleri Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan ve Fakülte Dekanları tarafından verildi.