Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda Bir Basamak: LAP
20.07.2010

Atılım Üniversitesi, araştırma ortamını ve disiplinlerarası ve çok disiplinli araştırma düzeyini yükseltmek, yaygın bir lisans araştırma kültürü yaratmak, araştırmada takım çalışmalarını desteklemek, ve araştırmacı ve yaratıcı öğrenciler yetiştirmek amacıyla 2010-11 akademik yılında başlamak üzere kısa adıyla LAP olarak anılacak “Lisans Araştırma Programı”nı geliştirdi.
Araştırma yapmak isteyen öğretim elemanları ve öğrenciler için geliştirilen programa, birden fazla disiplini gerektiren araştırma konularında iki veya daha fazla lisans öğrencisinden oluşan araştırma takımlarına danışmanlık etmek isteyen tüm öğretim elemanları ve araştırmacılar başvurabilecektir.

Öğretim elemanları ve öğrenciler  LAP’a başvururken, araştırma proje teklifleri öğrencilere duyurulmak üzere öğretim elemanları tarafından önceden hazırlanacak ve kabul edilen projeler üniversite web sayfasında başvuru için öğrencilere duyurulacak. Öğrenciler tarafından takım halinde geliştirilen proje teklifleri de bir veya birden fazla öğretim elemanının danışmanlığında ortak olarak sunulabilecek.
Araştırma calışmaları akademik yıl içerisinde tamamlanacak ve araştırma takımları öğretim elemanlarından oluşan bir danışman ve gerekirse bir veya birden fazla eş-danışman tarafından yürütülebilecek. Teklifleri kabul edilen her danışman ve eş-danışmanlara proje başına -konferans veya çalıştaya katılım gibi- bilimsel, sanatsal, kültürel  faaliyetlerde kullanılmak üzere 1.000 TL’ye kadar maddi destek verilecek. Lisans üstü öğrencilerin de eş-danışman olarak görev alabileceği programda
her asıl danışman, ek olarak 2.000 TL’ye kadar araştırma masrafları için maddi destek alabilecek.

Disiplinlerarası işbirliğinin de tercih nedeni olabileceği programa kabul edilen her öğrenci bir yıl için iki taksitle 1.000 TL ücret alacak. Ortalaması 2.50 veya daha yüksek olan ve en az ikinci sınıfta okuyan öğrencilerin başvurabilecekleri programda, öğrencilerin akademik yıl içerisinde en az 100 saat araştırma projesinde çalışmaları bekleniyor. Programı başarıyla bitiren öğrencilere bir lisans araştırma sertifikası verilecek ve her takımda çalışacak öğrenci sayısı danışman sayısından en az iki misli daha fazla olacak. Ayrıca; hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri asıl takım danışmanlarının onayı ile kurulan takımlarda gönüllü olarak çalışabilecek.

İleride LAP projelerinin endüstri tarafından tanımlanan ve desteklenen araştırma projeleri şeklinde de yürütülmesi düşünülüyor. Proje bitiminde öğrenciler ortak bir rapor hazırlayarak üniversite içinde veya dışında düzenlenecek olan konferanslarda sözlü sunum veya posterler sunumu gerçekleştirecekler.

Lisans programı çereçevesinde bir akademik yıl boyunca süren araştırma derslerinin ve takım çalışması şeklinde yürütülen bitirme projelerinin öğretim üyeleri, bölümlerde destek için de LAP programına başvurabilecek. Bu türlü faaliyetler için öğrenci başına 1.000 TL’ye kadar ve toplam 15.000 TL’yi geçmemek üzere araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere maddi destek verilebilecek. Bu çalışmaların araştırma amaçlı olmaları ve bitirme proje derslerinden farklı olmaları bekleniyor. Bu derslerden öğrenciler kredi alacaklarından, öğrencilere ve öğretim üyelerine başka ek maddi destek verilmeyecek ve öğrenci katılımı için not ortalama sınırı uygulanmayacak.