Deneyim Tasarımı Sergisi
05.05.2023
Deneyim Tasarımı Sergisi
Atılım Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü ile Ankara Rahmi M. Koç Müzesi arasında işbirliği protokolü yapılmış ve bu kapsamda “Müze ve Sergileme Alanları için Deneyim Tasarımı” projesi yürütülmüştür. Proje neticesinde başarıyla tamamlanan Endüstriyel Tasarım Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinin tasarımları, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin geçici sergi salonunda 5-21 Mayıs tarihleri arasında sergilenmektedir.
Sergide “Donanmacılar”, “Mohair”, “Missio”, Müzede 1 Gece”, “Sepya” ve “Sof” gruplarının tasarımları izlenebilir.
Değişen Müze Kavramı ve Deneyim Tasarımı
Kültürel hafızanın koruyucusu olarak tanımlanabilecek müzeler günümüzde, ziyaretçilerin izleyici konumundan katılımcı konumuna geçtiği, ziyaretçilerin müzedeki eserlerle ve kendi aralarında etkileşime geçtiği daha zengin deneyimler sunma yönünde evrilmektedir. Başka bir deyişle müzeler, koleksiyon odaklı olmaktan, topluluk (community) odaklı olma yönünde yön değiştirmektedir. Geleneksel müzelerle katılımcı müzelerin en temel farkı, müzeden ziyaretçiye olan bilgi akışı, ziyaretçinin tüketimi için sunulan yüksek kaliteli içeriğin tasarlanmasından, çok yönlü ve farklı kullanıcıların yaratabileceği, tüketebileceği, tartışabileceği ve ortak çalışma yürütebileceği deneyimler sunmaya yönelmesidir. Bu amaçla bu projede öğrencilerden Ankara Rahmi M. Koç Müzesi deneyiminde katılımcılar için yeni değerler üretecek, katılımcının içerik ile bağlantı kurabilmesini sağlayacak ve katılımcıların sosyal katılımına olanak veren projeler geliştirmeleri istendi.
Öğrenciler, müze deneyimi tasarımlarında katılımcının geçmiş deneyimlerini, bilgi birikimlerini, motivasyonlarını ve değerlerini kapsayan bireysel bağlamı, kültürel birikim ve sosyal etkileşimi kapsayan sosyokültürel bağlamı ve fiziksel faktörleri dikkate aldılar. Aynı zamanda, kapsayıcı ve çeşitlilik içeren deneyimin sağlanması için, “evrensel tasarım ilkelerinin” müze deneyim tasarımına aktarılmasına çalışıldı.