AKTS - Turizm İşletmeciliği
Turizm İşletmeciliği (TKİŞ101) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Turizm İşletmeciliği | TKİŞ101 | 1. Dönem | 1 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Ders Verilme Şekli | Uzaktan |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Öğrencilerin turizm sektörünü tanıması, turizm ile ilgili temel kavramları ve insanları turizme yönelten faktörleri öğrenmesi amaçlanmaktadır |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | Turizm ve turist kavramları, işletme ve yönetim kavramları, turizm işletmeleri hakkında genel bilgiler, seyahat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler (seyahat acentaları, tur operatörleri), konaklama işletmeleri, yiyecek ve içecek işletmeleri, yat ve marina işletmeleri, uluslar arası turizm işletmeleri (gelişimi, pazara giriş şekilleri). |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Turizm Ve Turist Kavramları | Konu 1 |
2 | İşletme Ve Yönetim Kavramları | Konu 2 |
3 | Turizm İşletmeleri Hakkında Genel Bilgiler | Konu 3 |
4 | Seyahat Acentaları Hakkında Genel Bilgiler Ve Fonksiyonları | Konu 4 |
5 | Seyahat Acentalarının Sınıflandırılması | Konu 5 |
6 | Ara Sınav | Ara Sınav |
7 | Tur Operatörlerinin Fonksiyonları ve Sınıflandırılması | Konu 6 |
8 | Konaklama İşletmelerinin Tarihsel Gelişimi Ve Mevcut Durum | Konu 7 |
9 | Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | Konu 8 |
10 | Yiyecek-İçecek İşletmelerini Geliştiren Nedenler | Konu 9 |
11 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması | Konu 10 |
12 | Yat İşletmeleri Hakkında Genel Bilgiler | Konu 11 |
13 | Marina İşletmeleri Hakkında Genel Bilgiler | Konu 12 |
14 | Dünya Turizm İçerisinde Türkiye Turizmi ve Uluslar Arası Turizm İşletmelerinin Gelişimi | Konu 13 |
15 | Turizm Endüstrisinde Uluslar arasılaşma, Turizm İşletmelerinin Uluslar Arası Pazarlara Giriş Şekilleri | Konu 14 |
16 | Final Sınavı | Final Sınavı |
Kaynaklar
Ders Kitabı | 1. Azize Tunç, Firuzan Saç, Genel Turizm: Gelişimi-Geleceği, Siyasal Kitapevi, Ankara, 2008. |
---|---|
Diğer Kaynaklar | 2. Adnan Türksoy, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Genişletilmiş 2. Baskı, Turhan Kitapevi, Ankara, 2002. |
3. Ahmet Aktaş, Ağırlama Endüstrilerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, 2. Baskı, Antalya, 2001. | |
4. Samuel C. Certo ve S. Trevis Certo, “Modern Management 10e” Pearson Prentice Hall; 2006 New Jersey |
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 1 | 5 |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Ödevler | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 20 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 65 |
Toplam | 4 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 35 |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 65 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin temel kavramlarını anlama, açıklama ve kullanma becerileri | X | ||||
2 | Turizm ve Konaklama işletmelerinde, yönetim teknikleri ve uygulamalarını analiz etme ve tasarlama | X | ||||
3 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin planlama, örgütleme, yöneltme, eşgüdüm ve denetim fonksiyonlarını açıklama ve uygulamalarıyla anlama. | X | ||||
4 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını anlama | X | ||||
5 | Turizm endüstrisinin modern tekniklerini ve teknolojik araçlarını kullanma kabiliyeti. | X | ||||
6 | Bilgi ve becerileri, alternatif turizm alanlarında verimli bir şekilde uygulama kabiliyetini geliştirme. | X | ||||
7 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin teorik çerçevesi yanında uygulamasına konsantre olma. | X | ||||
8 | İletişim becerilerini geliştirmek | X | ||||
9 | Turizm endüstrisindeki eğilimleri anlama. | X | ||||
10 | Turizm endüstrisinde kalite bilincine sahip olma. | X | ||||
11 | Turizm endüstrisinde çalışma etiği ve sosyal sorumluluğu benimsemek. | X |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | |||
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 15 | 6 | 90 |
Sunum/Seminer Hazırlama | |||
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | |||
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | |||
Toplam İş Yükü | 90 |