AKTS - Çağdaş İşletmecilik
Çağdaş İşletmecilik (ISLE501) Ders Detayları
Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Çağdaş İşletmecilik | ISLE501 | Alan Dışı Seçmeli | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Ders(ler)i |
---|
N/A |
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Türü | Seçmeli Dersler |
Dersin Seviyesi | Sosyal Bilimler Yüksek Lisans |
Ders Verilme Şekli | Uzaktan |
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt. |
Dersin Öğretmen(ler)i |
|
Dersin Amacı | Bu dersin amacı işletmenin temel kavramlarını öğrencilere tanıtmaktır. Son yıllarda özel önem verilen etik değerlerin, çevreciliğin de işletmenin temel kavramları arasında artık yer aldığını göstermektir. Bu bağlamda işletmenin önemi, diğer dallarda ilgisi, teknoloji ile etkileşimi, sosyal sorumluluk kavramının işletmeler için anlamı, global düzende işletmelerin nasıl çalıştığı , girişimciliğin ve küçük işletmelerin önemi, hukuki şekilleri bakımından işletmeler konularına değinilecektir |
Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Dersin İçeriği | İşletme kuruluş stratejileri, çağdaş işletmeciliğin teorik ve pratik yönlerinden işletme kuruluş süreci. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İşletme Yönetiminde Temel Kavramlar ve İşletme Çeşitleri | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
2 | İşletmelerin Kuruluşu | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (sayfa: |
3 | İşletme Sistemi ve Çevresi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Page |
4 | Yönetim ve Yönetimin Tarihsel Gelişimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
5 | Yönetim Fonksiyonları | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42 |
6 | Üretim Yonetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
7 | Ara Sınav | |
8 | Pazarlama Yönetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
9 | Finans Yönetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
10 | İnsan Kaynakları Yönetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (sayfa: |
11 | Zaman ve Kriz Yönetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
12 | Çatışma ve Stres Yönetimi | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
13 | İşletme Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar 1: İşletmelerde Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
14 | İşletme Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar 2: İşletmelerde Etik ve Mobbing | Tengilimoğlu Dilaver, Atilla E. Asuman, Bektaş Meral, (2008), İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara. (Sayfa 23-42) |
15 | Proje Sunumları | |
16 | Final Sınavı |
Kaynaklar
Diğer Kaynaklar | 1. Ders slaytları ve videoları |
---|
Değerlendirme System
Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | - | - |
Laboratuar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj | - | - |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
Ödevler | 1 | 10 |
Sunum | 1 | 10 |
Projeler | - | - |
Rapor | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 40 |
Genel Sınav/Final Juri | 1 | 40 |
Toplam | 4 | 100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | |
---|---|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 100 |
Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
Temel Meslek Dersleri | X |
---|---|
Uzmanlık/Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | 1. Kendi mezun oldukları lisans program alanının bilgisi ile işletmecilik bilgisini birleştirip, bir arada kullanabilmek. | |||||
2 | 2. Sağlık kurumları işletmeciliği alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık (kriz vb.) durumlarla karşılaşması halinde sorumluluk alarak yapıcı çözümler üretebilme becerisi edinmek. | |||||
3 | 3. Sağlık işletmeciliğin temel kavramlarını ve temel fonksiyonlarını uzmanlık düzeyinde kavrayabilmek. | |||||
4 | 4. Araştırma yöntem ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma ve bunları kullanabilmek. | |||||
5 | 5. Yenilikçi/Inovatif bir düşünce ile yeni bir iş oluşturmak yada öğrenilen bilgileri sağlık işletmeciliği alanında kullanabilmek için gerekli olan faaliyetleri (risk alma, kaynak bulma, pazar analizi yapmak, iş planı hazırlamak, vb.) yapmak. | |||||
6 | 6. Etkili proje planlaması gerçekleştirmeye yönelik olarak doğru proje yönetimi tekniklerini kullanabilmek. | |||||
7 | 7. Yenilikçi ve yaratıcı fikirler üretebilmek ve bu fikirleri uygulamaya geçirebilmek. | |||||
8 | 8. Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisi edinebilmek. | |||||
9 | 9. Etkin sözlü, yazılı ve görsel iletişim yöntemlerini kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgi aktarımını yapabilmek. | |||||
10 | 10. Mesleki etik, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, kültürel, toplumsal ve evrensel değerler konularında farkındalık sahibi olabilmek. | |||||
11 | 11.Farklı disiplinlerle veya çok kültürlü takımlarla etkin çalışma, sorumluluk alma, risk analizi yapma, değişime ayak uydurabilme, eleştirel düşünme ve sorun çözmede insiyatif kullanabilmek. | |||||
12 | 12. Gerekli literatür taraması yaparak, araştırma sorunsalı ortaya koyma, hipotez geliştirme, araştırma tasarımı yapma ve nitel/nicel yöntemleri kullanarak sonuca ulaşabilme ve sonuç olarak akademik yayın yapma becerisine sahip olabilmek. | |||||
13 | . |
ECTS/İş Yükü Tablosu
Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Alan Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 1 | 14 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Projeler | |||
Raporlar | |||
Ödevler | 1 | 15 | 15 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 20 | 20 |
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 127 |