AKTS - Seyahat İşletmeciliği

Seyahat İşletmeciliği (TUR514) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Seyahat İşletmeciliği TUR514 Alan Dışı Seçmeli 3 0 0 3 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Seçmeli Dersler
Dersin Seviyesi Sosyal Bilimler Yüksek Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Doç. Dr. Gonca Güzel Şahin
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu dersin amacı turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat işletmelerinin fonksiyonları ile turizm sektörü için taşıdıkları önemin belletilmesi, tur planlaması, hazırlanması, pazarlaması ve yönetim sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini öğrencilere belletmektir
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Seyahat sektörünün önemli işletmelerinin kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili bilgi sahibi yapmak
  • Seyahat işletmelerinin türleri ve organizasyon yapılarını, turizm sektörü içerisindeki önemlerini ve icra ettikleri fonksiyonları hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır.
Dersin İçeriği İşletmeler, kuruluş işleyiş ve fonksiyonları, hukuki ve organizasyonel yapıları, seyahat işletmelerinin personel yapıları, ürünleri, tur çeşitleri ve turlarda görev alan elemanlar.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Seyahatin Ve Seyahat İşletmelerinin Tarihi Gelişimi Konu 1
2 Turizmde Dağıtım Sistemi Ve Dağıtım Sistemleri İçerisinde Seyahat İşletmelerini Yeri Ve Önemi Konu 2
3 Seyahat İşletmelerinde Organizasyonel Yapı Ve Hukuki Mevzuat Konu 3
4 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Seyahat Acentaları Ve Fonksiyonları Konu 4
5 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Tur Operatörleri Ve Fonksiyonları Konu 5
6 Paket Tur, Tur Çeşitleri Ve Turlarda Görev Alan Elemanlar Konu 6
7 Tur Planlaması (Hazırlanması); Destinasyon Seçimi, Satın Alma İşlemleri, Tamamlayıcı Hizmetlerin Ve Fiyatın Belirlenmesi Konu 7
8 Turun Gerçekleştirilmesi, Yer Hizmetleri, Turun Yönetilmesi Ve Tamamlanması Konu 8
9 Ara Sınav Ara Sınav
10 Biletleme Konu 9
11 Seminer Sunumlar Seminer Sunumlar
12 Seminer Sunumlar Seminer Sunumlar
13 Seminer Sunumlar Seminer Sunumlar
14 Seminer Sunumlar Seminer Sunumlar
15 Seminer Sunumlar Seminer Sunumlar
16 Final Sınavı Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Nigel Evans,George Stonehouse,David Campbell(2003); Strategic Management for Travel and Tourism.Burlington

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım 1 20
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler - -
Sunum 1 50
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri - -
Genel Sınav/Final Juri 1 30
Toplam 3 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 30
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 1. Kendi mezun oldukları lisans program alanının bilgisi ile işletmecilik bilgisini birleştirip, bir arada kullanabilmek.
2 2. Araştırma yöntem ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bunları kullanabilmek
3 3. İşletmecilik alanı ile ilgili konularda belirsizlik ve karmaşa durumlarında yaratıcı ve yapıcı çözümler üretebilmek.
4 4. İşletmeciliğin temel kavramlarını ve temel fonksiyonlarını uzmanlık düzeyinde kavrayabilmek
5 5. Alanındaki mesleki faaliyet ve projelerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilmek ve yönetebilmek.
6 6. Yenilikçi ve yaratıcı fikirler üretebilmek ve bu fikirleri uygulamaya geçirebilmek.
7 7. İşletmecilik alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilmek ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek.
8 8. İşletmecilik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahip olabilmek.
9 9. Etkin sözlü, yazılı ve görsel iletişim yöntemlerini kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgi aktarımını yapabilmek.
10 10. Mesleki etik, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, kültürel, toplumsal ve evrensel değerler konularında farkındalık sahibi olabilmek.
11 11. Farklı disiplinlerle veya çok kültürlü takımlarla etkin çalışabilmek, sorumluluk alabilmek, risk analizi yapabilmek, değişime ayak uydurabilmek, eleştirel düşünebilmek ve sorun çözmede insiyatif kullanabilmek.
12 12. Gerekli literatür taraması yaparak, araştırma sorunsalı ortaya koyma, hipotez geliştirme, araştırma tasarımı yapma ve nitel/nicel yöntemleri kullanarak sonuca ulaşabilme ve sonuç olarak akademik yayın yapma becerisine sahip olabilmek.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler 10 5 50
Raporlar
Ödevler 9 3 27
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi
Toplam İş Yükü 125