ECTS - - Hukuk Fakültesi Lisans Programı

Zorunlu Bölüm Dersleri

ATU100 - Üniversite Hayatına Giriş (1 + 0) 1

Rektör'ün Konuşması; Atılım'da Yaşam (İdari Birim Sunumları); Kütüphane Seminerleri; Kitap Ödünç Alma-İade Etme Etkinliği; Bölüm Tanıtım Toplantıları; Spor Faaliyetleri Tanıtımı; Kulüp ve Topluluk Stantlarının Ziyareti; Eğitim Teknolojileri Bilgilendirme Sunumu; ATU 100 kapsamında düzenlenen etkinliklere katılım.

HIST201 - Uygarlık Tarihi (3 + 0) 3

Kronolojik bir sıra içerisinde Sümer medeniyetinden Bilim Devrimine kadar geçen süreçte yükselen medeniyetler.

KRY111 - Kariyer Planlama (1 + 0) 1

Atılımlı olmak, Öğrenci odaklı programlar, Fakülte, Bölüm tanıtımları, Kariyer Planlama ve Ortak Eğitim, Erasmus, CV yazım türleri, Mülakat teknikleri, Etkili İletişim ve sunum teknikleri

LAW-AE1SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 4

LAW-AE2FA1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 3

LAW-AE2SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 2

LAW-AE3FA1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 3

LAW-AE3FA2 - Alan Seçmelii (0 + 0) 3

LAW-AE3SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 3

LAW-AE4FA1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 4

LAW-AE4SP1 - Alan Seçmelii (0 + 0) 3

LAW-GE1SP1 - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

LAW101 - Hukuka Giriş (4 + 0) 6

Hukukun temel konuları; hukukun maddi ve şekli kaynakları, toplumsal düzeni sağlamada hukukun rolü, yürürlükteki kanunlar ile toplumsal kuralların karşılaştırılması, kanunların yorumlanması, haklar ve hakların sınıflandırılması, hukukun temel dalları, hukukun üstünlüğü ilkesi, müeyyideler, hukuk sistemleri, yargı ve muhakeme.

LAW104 - Roma Hukuku (3 + 0) 5

Türk hukukunun tarihsel özelliklerine bir giriş olarak İslam öncesi hukuk; Osmanlı hukuk sisteminin kavram ve kurumları; Avrupa`da modern hukuk düşüncesinin kurum ve kavramları; Roma hukuku ve onun kurum ve kavramları.

LAW105 - Medeni Hukuka Giriş ve Şahıslar Hukuku (4 + 0) 7

Medeni hukukun temel ilkeleri, kişiler, kişilik, kişiliğin korunması.

LAW106 - Aile Hukuku (4 + 0) 6

Aile kavramı, nişanlanma, evlenme, boşanma, mal rejimleri, evlat edinme, velayet, vesayet.

LAW107 - Anayasa Hukuku (3 + 0) 6

Anayasa hukukunun temel ilkeleri, anayasanın işlevi, egemenlik ve siyasi iktidara ilişkin temel teoriler, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkiler, anayasa hukukunun kaynakları, seçim sistemleri ve siyasi partilerin işlevleri, dünyada ve ülkemizde anayasa hukukunun tarihsel aşamaları.

LAW108 - Türk Anayasa Hukuku (4 + 0) 6

1982 Anayasası?nın temel ilkeleri ve devlet, yasama ve yürütme organları arasındaki ilişkiler ve hükümet sistemi, insan hakları, yargı organı, Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti?nin anayasal düzeni, Türkiye?de anayasal tarih.

LAW210 - Kamu Hürriyetleri (3 + 0) 5

İnsan haklarının oluşturulması, korunması ve gerçekleştirilmesine yönelik çeşitli sistemler; güncel insan hakları standartlarının durumu; BM ve AİHS gibi insan hakları araçları.

LAW211 - Uluslararası Hukuk Genel İlkeler (3 + 0) 5

Uluslararası hukukun temel karakteri ve diğer hukuk dalları ile farklılıkları (İç hukuk ve AB hukuku), uluslararası hukukun kaynakları (anlaşmalar, teamüller, hukukun genel ilkeleri) ve yasal düzenlemeler.

LAW215 - Kamu Maliyesi (3 + 0) 4

Kamu ekonomisinin kapsamı, pazar ekonomisinden farklı özellikleri; devlet faaliyetlerinin finansmanı, kamu gelirleri, devlet borçları, kamu harcamaları, devlet bütçesi.

LAW218 - Uluslararası Hukuk Sorunları (3 + 0) 5

Kara, deniz, hava, uzay ve çevre ile ilgili kurallar, tanıma ve ardıllık, diplomatik ve konsolosluk ilişkileri, uluslararası sorumluluk ve yaptırımlar, anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü, kuvvet kullanımı, silahlı çatışma hukuku.

LAW231 - Borçlar Hukuku Genel Hükümler I (3 + 0) 5

Borçlar hukukuna giriş, borçlar hukukunun temel ilkeleri ve kavramları, borç ilişkisinin unsurları, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme, borcun ifası, ifa engelleri ve borcun sona ermesi.

LAW232 - Borçlar Hukuku Genel Hükümler II (4 + 0) 5

Borçlar hukukuna giriş, borçlar hukukunun temel ilkeleri ve kavramları, borç ilişkisinin unsurları, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme, borcun ifası, ifa engelleri ve borcun sona ermesi.

LAW233 - İdare Hukuku I (4 + 0) 5

Kamu hukukunun bir parçası olarak idare hukukunun özellikleri ve genel ilkeleri, idari teşkilata hakim ilkeler, merkezi ve yerinden yönetimler, idari işlem kavramı ve türleri ile idari işlemlere uygulanacak hukuki rejim.

LAW234 - İdare Hukuku II (3 + 0) 5

İdarenin düzenleme, yaptırım uygulama ve mal edinme yetkileri, kamu hizmeti ve kolluk hukuku, kamu görevlileri, disiplin hukuku, kamu malları, idarenin sorumluluğu, idare hukukunda güncel eğilimler.

LAW235 - Ceza Hukuku Genel Hükümler I (3 + 0) 5

Ceza kanunlarının uygulanma alanı ve suçun ne olduğu sorunu kapsamında suçun unsurları.

LAW236 - Ceza Hukuku Genel Hükümler II (3 + 0) 5

Ceza kanunlarının uygulanma alanı içerisinde suçun ortaya çıkış şekilleri, hukuki sonuçlarının toplum, suçlu ve hukuk düzeni bakımından temel meseleleri.

LAW301 - Borçlar Hukuku Özel Hükümler (5 + 0) 5

Sözleşme yapma özgürlüğü, özel sözleşme çeşitleri, sözleşmelerin şekil şartları.

LAW303 - Medeni Usul Hukuku I (3 + 0) 5

Mahkemeler teşkilatı, dava ve kanun yolları

LAW304 - Medeni Usul Hukuku II (3 + 0) 3

Dava aşamaları, ıslah, geçici hukuki koruma tedbirleri, arabuluculuk.

LAW308 - İdari Yargı (3 + 0) 5

İdarenin denetlenmesi ve yargısal denetim, idari yargı teşkilatı, idari davalar, dava açma süresi, görev ve yetki, idari davalarda diğer usul kuralları.

LAW311 - Ticari İşletme Hukuku (3 + 0) 5

Ticaret hukukuna genel bir bakış, ticari işletmenin temel yapısı, ticari iş, tacir kavramı ve özellikleri, tacir yardımcıları, ticaret unvanı, işletme adı ve marka, haksız rekabet, ticaret sicili, ticari defterler ve carî hesap.

LAW312 - Şirketler Hukuku (3 + 0) 5

Genel olarak şirket kavramı ve şirketin özellikleri; adi şirketin temel özellikleri ve diğer ayrıntıları; ticaret şirketlerinin özellikleri ve işleyişi; anonim şirket ve limited şirket; şirketlerin yeniden yapılanma işlemleri; Konzern hukuku.

LAW313 - Ceza Hukuku Özel Hükümler I (2 + 0) 4

Hukuki değer kriteri ve buna göre ceza kanununda tasnif edilen çeşitli suçlar; TCK?da düzenlenen Kişilere Karşı İşlenen Suçlar, Hayata ve Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar.

LAW322 - Vergi Hukuku (4 + 0) 5

Vergilendirme ilişkisi, işlemleri, vergi alacağının güvence altına alınması, vergi uyuşmazlıklarının çözümü ve Türk vergi sisteminde gelirden, servetten, harcamadan alınan vergiler.

LAW341 - Eşya Hukuku I (3 + 0) 5

Ayni hak, zilyetlik, tapu sicili ve mülkiyet hakkına ilişkin genel hükümler

LAW342 - Eşya Hukuku II (3 + 0) 3

Taşınmaz mülkiyeti, taşınır mülkiyeti ve sınırlı ayni haklar

LAW344 - Ceza Hukuku Özel Hükümler II (2 + 0) 3

Suçların tasnifinde esas alınan hukuki değer kriteri ve buna göre ceza kanununda tasnif edilen çeşitli suçlar; TCK'da düzenlenen Malvarlığına Karşı Suçlar, Genel Tehlike Yaratan Suçlar, Çevreye Karşı Suçlar, Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar, Kamu Güvenine Karşı Suçlar, Kamu Barışına Karşı Suçlar, Genel Ahlâka ve Aile Düzenine Karşı Suçlar, Millete ve Devlete Karşı Suçlar.

LAW405 - Ceza Usul Hukuku I (3 + 0) 5

Ceza muhakemesi hukukunun hukuk düzenindeki yeri, ceza muhakemesi hukukunun ilkeleri, hüküm verme, muhakeme süjeleri, ceza muhakemesi işlemleri ve ceza muhakemesi makamları kavramları.

LAW406 - Ceza Usul Hukuku II (3 + 0) 3

Ceza muhakemesinin yürüyüşü, ilk derece muhakemesi ve kanun yolu muhakemesinin özellikleri.

LAW408 - Kıymetli Evrak Hukuku (3 + 0) 4

Kıymetli evrak hukukuna giriş, kambiyo senetlerinin genel özellikleri, bono, poliçe, çek.

LAW411 - Uluslararası Özel Hukuk I (3 + 0) 4

Vatandaşlık hukuku, Yabancılar hukuku

LAW416 - Uluslararası Özel Hukuk II (4 + 0) 3

Kanunlar ihtilafı hukuku, Milletlerarası usul hukuku

LAW417 - Miras Hukuku (3 + 0) 5

Ölüme bağlı tasarruflar, ölüme bağlı tasarrufların şekilleri ve çeşitleri, mirasçılık, mirasın reddi.

LAW420 - İcra ve İflas Hukuku (3 + 0) 5

Cebri icra hukuku ve cebri icra hukukunun amacı, iflas ve konkordato talepleri.

LAW423 - Genel Devlet Teorileri (3 + 0) 5

Antik Yunan ve Roma dönemi siyasi düşüncesinden itibaren devletin ortaya çıkışı, Ortaçağ düşüncesinde devlete bakmak ve feodal çağdan modern çağa geçerken ortaya çıkan Aydınlanma Dönemi ile modern siyasi düşünceler; modern devletin günümüzdeki durumu ve eleştirisi.

LAW436 - Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi (4 + 0) 6

Toplumun temelleri, toplumsal eşitsizlikler, toplumsal kurumlar, toplumsal değişim; tabii hukuk teorisi, biçimci hukuk anlayışı, hukuki pozitivizm

LAW451 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku I (4 + 0) 5

İş hukuku kavramı, iş hukukunun özellikleri, iş hukukunun kaynakları uluslararası iş hukuku, iş hukukuyla ilgili devlet organları, iş hukuku yaptırımları, işçi kavramı, işveren kavramı, işyeri kavramı ve iş hukukunun kapsamı, iş akdi kavramı, iş akdinin türleri, iş akdinin kurulması, devri ve geçersizliği, işçinin borçları ve işverenin ücret ödeme borcu, işverenin işçinin kişiliğini koruma, eşit davranma ve diğer borçları, iş akdinin askıya alınması ve sona ermesi

LAW452 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku II (3 + 0) 4

İş güvencesi, çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve değişiklik feshi, iş akdinin haklı nedenle feshi, fesih hakkının sözleşmeyle sınırlandırılması ve cezai şart, kıdem tazminatı ve iş akdinin sona ermesinin diğer sonuçları, çalışma süreleri, dinlenme süreleri, kadın ve çocuk işçiler, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik kavramı ve tarihsel gelişimi, sosyal sigortaların uygulama alanı ve finansmanı, kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta türleri

TURK401 - Türk Dili I (2 + 0) 2

Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.

TURK402 - Türk Dili II (2 + 0) 2

Yazılı anlatım ve türleri; kaynaklardan yararlanma; cümlenin yapısı ve türleri; anlatım bozuklukları; sözlü anlatım türleri.

Seçmeli Dersler

ATU400 - Araştırma Projesine Katılım (2 + 0) 6

Proje önerisi hazırlama, Proje iş paketleri dahilinde görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi.

ENG121 - Temel İngilizce I (4 + 0) 3

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler

ENG393 - Temel İngilizce Konuşma Becerileri (3 + 0) 4

Bu ders, öğrencilere çeşitli iletişimsel bağlamlarda etkili bir şekilde yer almak için var olan bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan etkinlikler sunar. Ders öğrencilere akademik ve profesyonel ortamlarda güvenle iletişim kurup başarılı olmaları hakkında çalışmalar sağlar.

HUM112 - İş Hayatına Hazırlık (3 + 0) 4

Görgü, nezaket ve zarafet ile selamlaşma; kişilik yapıları ve beden dili, gülümseme; iş hayatına giriş şekli; kapak yazısı, özgeçmiş (CV) hazırlama ve mülakat teknikleri; iyi insan olma kavramı: etik davranış ve etik düşünce; yeni neslin iş hayatında davranış biçimi; zaman yönetimi ve önemi; iş yaşamında bağımlılık, iş hayatında sınırlar, iş hayatında zorluklar; iş hayatında çalışma teknikleri.

HUM204 - Gönüllülük Çalışmaları (1 + 0) 4

Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, zorluklarla karşılaşanlara destek amacıyla kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bünyesinde oluşturulan yardım kuruluşlarının çalışmalarına gönüllü olarak katılmak, üniversite eğitiminden elde edilen kazanımları paylaşmak.

HUM318 - Mantığa Giriş (3 + 0) 4

Temel mantık kavramları, akıl yürütme, argüman çözümlemesi, biçimsel olmayan mantık, dil ve tanımlar, safsatalar, tasımlar mantığı, kategorik önermeler, gündelik dilde tasımlar, modern sembolik mantık, önermeler mantığı, doğruluk değerleri ve bağlaçlar, türetim yöntemleri, yüklemler mantığı.

HUM411 - Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Sosyal ve Kültürel Yansımalar (3 + 0) 4

Yeni Türk Edebiyatı Dönemi; Tanzimat, Meşrutiyet, Milli Mücadele, Cumhuriyet?in İlânı, Aydınlanma, Modernizm, Postmodernizm.

LAW122 - Proje Yönetimi ve Proje Geliştirme Uygulamaları (3 + 0) 4

Proje döngüsü kavramının açıklanması, Projenin aşamalarının açıklanması, Proje yazarken yapılması gereken hazırlıkların, proje stratejisi oluşturulmasının anlatılması, Fon kaynaklarının, projeye uygun fonların nasıl araştırılacağının; fona uygun proje yazmanın öneminin anlatılması, Proje fikri geliştirilmesi, oluşturulması ve sunumu, Proje hazırlama, sunumu ve başvurusu.

LAW222 - Medya Hukuku (2 + 0) 2

Kavram olarak medya hukuku ve kapsamı; ifade özgürlüğü; cevap ve düzeltme hakkı; basın hukuku; radyo-tv yayıncılığı ile internet yayıncılığının hukuki çerçevesi; medya hukuku ve telif hakları; yayıncıların hukuki ve cezai sorumlulukları; medyada öz denetim.

LAW227 - Roma Kamu Hukuku (3 + 0) 3

Roma kamu hukuku, dersinin konusunu Roma Devleti, Roma Devleti?nin anayasal düzeni, siyasî tarihi ve bu siyasî yapıya ilişkin siyasî doktrinler oluşturmaktadır. Roma?nın siyasî tarihi ile kastedilen, küçük kent-devletinden merkezileşmiş bir imparatorluğa dönüşen Roma?nın kuruluşu, geçirdiği değişiklikler, gelişmeler, devlet içindeki insanların, grupların çatışmaları, bu çatışmaların hangi siyasî ve hukukî yapıya yol açtığı ve imparatorluğun hangi nedenlerle sona erdiğidir.

LAW252 - Hukuk İngilizcesi II (2 + 0) 2

Temel özel hukuk ve kanu hukuku terimleri, ilkelerinin İngilizce karşılıkları, Latince ilkeler, mahkeme türleri ve sözleşmeler hukuku.

LAW254 - Hukuk ve Edebiyat (2 + 0) 2

Türk ve dünya edebiyatından seçilmiş örnek eserlerin incelenmesi; adalet, suçsuzluk karinesi, yargının ve toplumsal düzenin cinsiyeti olup olmadığı, siyasi iktidar-birey ilişkisi, cezalandırmanın amacı, tabii haklar ve hukuki pozitivizm, sivil itaatsizlik, eşitlik.

LAW256 - Türk Parlamento Hukuku (2 + 0) 2

Demokratik siyasi temsil, parlamenter müzakere, yasa yapımı, hükümetin kurulması, hükümetin denetlenmesi, milletvekili seçilme yeterliliği, milletvekilliği sıfatının kazanılması, milletvekilliğinin düşmesi, yasama bağışıklığı ve TBMM`nin çalışma düzeni.

LAW258 - Türk Hukuk Tarihi (2 + 0) 3

İslamiyetten önce Türk Hukuku, İslam Kamu ve Özel Hukuku, Tanzimat Dönemi?ne kadar Osmanlı Devleti?nin kamu hukuku ve örgütü, Tanzimat'tan sonra Türk Hukuku'nun gelişmesi ve Cumhuriyet Hukuku?na geçiş

LAW319 - Yapay Zeka Hukukuna Giriş (2 + 0) 3

Bu derste; yapay zekanın kavramsal çerçevesi bakımından ortaya çıkışı ve tanımı, makine öğrenme ve derin öğrenme, yapay zeka türleri incelenerek yapay zekanın benzer kavramlarla arasındaki ilişki açıklanır. Yapay zekaya ilişkin yumuşak ve sert hukuk kuralları karşılaştırmalı hukuk bağlamında ortaya konularak yapay zekanın kişiliği ile hukuki ve cezai sorumluluğu tartışılır.

LAW320 - Adil Yargılanma Hakkı (2 + 0) 3

Anayasa?da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi?nde yer alan adil yargılanma hakkının amacını ve kapsamını, ceza yargılaması ve idari yargılama bakımından incelenmesi. Yargılama hukukunda yer alan kurallar ile başvuru mekanizmalarının hak arama özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi ve ilgili mahkeme kararlarının incelenmesi

LAW321 - Genel Muhasebe (2 + 0) 3

Muhasebe tanımı, muhasebenin temel kavramları, temel mali tablolar, bilanço ve gelir tablosu, muhasebe hesabı, aktif hesaplar, pasif hesaplar, gelir, gider hesapları, mizanlar, tekdüzen hesap planı, muhasebede defter tutma uygulamaları, muhasebe belgeleri, nazım hesaplar.

LAW331 - Uluslararası Göç Hukuku (2 + 0) 3

Uluslararası göç hukukuna ilişkin temel prensipler ile iç hukuk ve uluslararası hukuk kurallarını bilmek. En genel tanımıyla göç, yabancıların, yasal yollarla Türkiye'ye girişini, Türkiye de kalışını ve Türkiye'den çıkışını ifade eden düzenli göç ile yabancıların yasa dışı yollarla Türkiye'ye girişini, Türkiye'de kalışını, Türkiye'den çıkışını ve Türkiye de izinsiz çalışmasıı ifade eden düzensiz göçü ve uluslararası korumayı ifade eder.

LAW333 - Kişisel Verilerin Korunması Hukuku (2 + 0) 3

Bu ders kapsamında; kişisel veri kavramının tanımı, unsurları ve hukuki niteliği, kişisel verilerin korunması hukukunun diğer hukuk dalları ile ilişkisi, kişisel verilerin işlenmesi ve işlemenin hukuka uygun ve aykırı olduğu haller, kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde işlenmesinin hukuki sonuçları ile bu hallerde başvurulabilecek hukuki yollar, güncel kararlar çerçevesinde incelenmektedir.

LAW335 - Dijital Platformlar ve Hukuk (2 + 0) 3

Dijital platformlar, özel hukuk ve kamu hukukun birçok alanında önemli değişikliklere yol açmıştır. Ortaya çıkan birçok yeni hukuki sorun karşısında, mevcut hukuk uygulamaları yetersiz kalmış, mevcut kuralların yeniden yorumlanması ya da yeni kurallar sevk edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu derste, dijital platformlara ilişkin temel esaslar, platformlarda ortaya çıkan başlıca özel hukuk problemleri ve bu problemlerin çözümü için geliştirilen ya da farklı biçimlerde yorumlanarak uygulanan huk

LAW337 - Hukuk Tarihine Yön Veren Yargılamalar (2 + 0) 3

Dünya tarihindeki önemli yargılamaların ve sonuçlarının anlatılması, tartışılması. Bu tartışmalar ışığında ilgili yargılamaların günümüzde uygulanan hukuka nasıl, ne derece yön verdiğinin tahlili.

LAW340 - Ekonomi Hukukuna Giriş (2 + 0) 3

Hukukun ekonomik analizi öğretisinin temel amaçları ve ilkeleri, doğuş ve gelişimi ile ekonomi biliminin temel prensiplerinin hukuk kurallarının konulmasında ve mevcut kuralların incelenmesi, yorumlanması ve değerlendirilmesinde üstlenebileceği rolün anlatılmasıdır.

LAW492 - Ombudsman Dostu Hukuk Kliniği (1 + 2) 4

Ombudsmanlık Kurumuna yapılan ve kişisel verileri gizlenmiş bir veya birden fazla başvuru seçilerek bu başvurunun konusuyla ilgili literatürün ve mahkeme kararlarının araştırılması, başka ülke örneklerinin incelenmesi ve başvuruyla ilgili bir tavsiye kararı önerisi yazılarak kurumla paylaşılması ve bu karar örneğinini öğrenci dergisinde basılması.